0 931 visningar

13 svar

Svart Skivling.

Cajsa O.

6 nov 2004 kl. 16:35

Hej alla svamp letare har hittat en svamp som jag alldrig sett förut, den ser ut som en fjällskivling men är alldeles svart både på hatt och fot när jag tog bort skivorna så blev den alldeles purpurröd

0

Jonas Åberg

6 nov 2004 kl. 17:37

Den kanske blev generad? :-) Skämt o sido, det är väl kanske svårt att artbestämma svampar så här i slutet av säsongen när kvarvarande exemplar upplöses. Antar jag..

0

Cajsa O.

7 nov 2004 kl. 13:36

Hej Jonas du verkar vara en trevlig prick.Men att Svampen var helsvart är det inget tvivel om. det år några några månader sen jag fann den i Skåne. Cajsa.

0

Irene

7 nov 2004 kl. 14:48

Funderade varför du tog bort skivor på svampen… det gör man väl mest med rörlager, så jag tänkte förslå fjällsopp:

http://svampguiden.com/art/visa/Strobilomyces_strobilaceus

0

Hans

8 nov 2004 kl. 16:50

Just precis. Fjällsopp. Eftersom det var i skåne, eftersom den rodnar och är svart och fjällig. Vi antar att Du kallat rören under hatten för skivor.

0

Cajsa O.

9 nov 2004 kl. 01:34

Vist är det en tid sen jag hittade svartisen men det var inga rör utan skivor varför jag tog bort dem var för att undersöka svampen Cajsa O.Hej till alla.

0

Hans

9 nov 2004 kl. 22:40

Ja då blev det väldigt intressant!

0

Bo E-son

12 nov 2004 kl. 17:36

Kan det ha varit en mycket övermogen Rodnande Fjällskivling?
Fast de blir snarare tegelröda än purpurröda och skivorna är vita.
Hur såg skivorna ut innan du tog bort dem?
Var skivorna svarta?
Kändes någon speciell doft?
Det finns ju champinjoner som kan bli rätt mörka när de “mognat” eller råkat ut för frost, men de har oftast kvar en tydlig doft.

0

Cajsa O.

13 nov 2004 kl. 13:15

Hej. Svampen var helt sot-svart både ovanpå och undertill, hela stammen, upptill och nertill, skivorna var svarta, det var köttet under skivorna som var mörkt purpur-lila färgat. Synd att jag inte fotograferade den, och att jag slängde bort den men vågade inte göra något med den.

0

young cobra

15 nov 2004 kl. 17:15

Låter inte som Rodnande Fjällskivling, den rodnar mer åt brurött än lilarött tycker jag.
Se bild under “vad är detta? Mats Hanzzon” Där ser du den Rodnande Fjällskivlingen.
Kolla även in Blodchampinjonen, den har inte lika karaktäristisk “krydd-doft” som andra champinjoner och rodnar, men inte heller den brukar bli åt det violetta?
Här krävs nog råd från experter utöver oss vanliga “matsvampsplockare”.

0

Irene

15 nov 2004 kl. 17:31

Lutar också åt någon sorts champinjon - som med tiden har mörknat, eventuellt också blivit täckt av svarta sporer. Det finns flera arter som rodnar och kan bli ordentligt fjälliga, t.ex. Agaricus bernardii.

0

Daniel Persson

11 feb 2005 kl. 23:13

Kan det inte svartkremla? De brukar väl kunna hittas som svarta lik flera månader efter svampsäsongen är slut? Eller är det trattkremla jag tänker på (lite förvirrad såhär långt från svampsäsongen…)?

0

Michael Krikorev

12 feb 2005 kl. 01:38

Hej!

Jag tycker som Daniel att det lutar åt svartkremla, men det som inte riktigt stämmer är att du säger att den påminner om en fjällskivling.

Skivorna hos svartkremlan är vitaktiga men svartnar helt med åldern:
http://houby.humlak.cz/big/holubinka_cernajici_2.jpg
http://www.nybg.org/bsci/res/hall/nigrican.jpg
http://www.nifg.org.uk/species/photos/Russula_nigricans.jpg
http://www.in2.dk/svampe/svpic/Rusnigr.jpg

0

Irene

12 feb 2005 kl. 11:50

Om den hade någon likhet med en fjällskivling, borde det vara en åldrad champinjon. Jag skulle gissa på någon av de rodnande arter som har ganska mörk hatt från början - skogschampinjon eller blodchampinjon. Rodnaden på foten övergår med tiden i svart.
Det är svårt att hitta bilder av dessa arter i det skicket att jämföra med. Oftast avbildas unga, fräscha och lätt igenkännliga exemplar, men några exempel som visar rodnaden, hattstrukturen och antydan till att mörkna, finns i alla fall här:

http://varganj.sbnet.hr/gljiva0912.htm

http://users.skynet.be/deneyer.mycology/champis/agaricus_haemorroidarius_(yd)_1.htm

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone