Hej!
Menar du den brandgula falska kantarellen? I så fall är det nog bara så att den är så smaklös och tråkig. Har lagt med några ex. i blandningar och varken mått illa eller känt att den smakar något. Den är nog bara ansedd om så trist (ofta torr som en liten mjuk läderbit)att det inte är värt besväret att böja rygg för att plocka den.
Det är en ren försiktighetsåtgärd när man avråder från att äta narrkantareller:
1. Det är konstaterat att många människor inte tål att äta narrkantarell, d.v.s. de får magbesvär av den.
2. Narrkantarell är nära besläktad med pluggskivlingar, som är dödligt giftiga för vissa människor efter upprepat ätande av dem.
Tack Irene, för den uppgiften! Visste inte att de var släkt med Pluggskivlingen!
Pluggskivlingen ansågs i min barndom ätlig, och jag plockade och åt den ganska ofta! Den var dock lite syrlig och smaken tog lätt överhand i blandningar. Mina föräldrar tyckte inte om den (tack och lov!)
Kan det vara så att barn tål mer eller kan en svampart utvecklas mot att bli giftig? Ta upp miljögifter etc.?
Nu undviker jag alltid pluggskivling och i fortsättningen även släktingen “Falskkantarellen”!
Mina föräldrar proppade i mig en hel del svamp (även pluggskivling) när jag var barn, men jag har ingen aning om hur mycket jag kan ha fått i mig av den.
Antagligen har vi varit lyckligt lottade som antingen inte har haft någon allergi mot pluggskivling, eller inte ätit tillräckligt mycket av den för att utveckla skadliga antikroppar.
Det där med att svampar kan förändra sin kemiska sammansättning beroende på var de växer, tror jag på i viss mån.
Man vet att olika arter har olika stark benägenhet att ta upp tungmetaller och andra grundämnen (champinjoner och kadmium, rynkad tofs och cesium t.ex.).
Arter som lever på att bryta ned förna och ved, har ju ett ganska aggressivt levnadssätt, och jag tror att de
har förmåga att anpassa sin kemi efter behov.
När det gäller pluggskivlingen, är det ju så med dem som har drabbats av förgiftning, att de har kunnat äta den upprepade gånger utan besvär - ända tills en antikroppsreaktion har slagit till och under ett snabbt förlopp brutit ned de röda blodkropparna. Lever- och njurskador kan bli en följd av det, om man har turen att få vård i tid…
Narrkantarellens nära släktskap med pluggskivling, gör att även den kan misstänkas ge liknande reaktioner.
Och det är framför allt vi som har ätit dem tidigare, som ska undvika att äta dem igen!
Båda arterna har också visat sig kunna orsaka kraftiga matsmältningsbesvär.
Det var nu minst 25 år sedan jag inmundigade min sista pluggskivling, och det tänker jag inte göra om!
Falskkantarellen åt jag i höstas, men det var då endast ett litet torrt exemplar i en svampblandning så jag har inte känt av några besvär.
Några mer Falskkantareller kommer inte heller att plockas av mig i framtiden!
Denna diskussion på Svampguiden visar med tydlighet att man inte bör använda gamla svampböcker från 1940-50-talen!
Jag tackar så mycket för all information. Det är bara att låta bli den i fortsättningen. Jag tycker not att det borde stå som information om svampen varför den inte ska användas i matlagning. Vi har ätit av den och inte på något vis mått dåligt men det låter vi bli nu.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.