0 3791 visningar

25 svar

Odla murklor

Tommy K

17 feb 2005 kl. 16:00

Är det någon här som har erfarenhet av att odla stenmurklor - d v s med metoden att gräva ner en bunt tidningar?
Skulle vara väldigt intressant att veta om det fungerar så bra som man ibland läser om.

0

Helena

17 feb 2005 kl. 16:21

Jag har provat vid flera tillfällen men aldrig har det blivit en endaste murkla. Men det är ju som tur är gott om dem i skogen.
Fast jag läste i nån trädgårdstidning om det och där berättade folk hur det nästan sprutade fram murklor. Nån hade t o m fått murklor bara genom att bre ut ett tjckt lagr med dagstidningar och sen lagt jord och barkmylla på. Om jag minns rätt så hade det inte ens varit meningen att odla murklor utan var tänkt som ogräsbekämpning, men murklor blev det.

0

Bo E-son

25 feb 2005 kl. 15:10

Vad är det med gamla tidningar som sätter fart på tillväxten av murklor?
Är det nyttigt att äta dem?
Smakar de trycksvärta?
Det låter ju nästan som ett aprilskämt tycker jag.

0

Irene

25 feb 2005 kl. 16:56

Har aldrig provat själv, men har flera bekanta som lyckats “odla” murklor med hjälp av nedgrävda tidningar. Murklornas mycel lever av cellulosan som finns i tidningar, sågspån eller andra vedrester i marken. Bästa chansen att lyckas har man om försöken görs i närheten av tidigare murkelfynd, för då vet man att marken är lämplig. Jag skulle nog prova att låta lite murkelrens följa med i gropen också...

Den här beskrivningen hittade jag i ett informationsblad från Mellanskog:

“Välj en lämplig plats, plan skogsmark eller på en kulle. Avlägsna all humus så att mineraljorden blir frilagd på en yta ca 1x1 m. Gräv sedan en grop, max 0, 5 m, men se till att det finns en 10 cm krans med ren mineraljord runt gropen. Lägg jorden i en hög så att den nedersta jorden ligger överst. Rensa gropens botten från nedfallna humuspartiklar eftersom de innehåller bakterier som kan angripa svampen. Fyll gropens botten med torra oöppnade tidningar, trampa inte på dem. Täck tidningarna med några cm mineraljord som är fri från humus. Detta ger svamphyferna möjlighet att sprida sig i högen med tidningar. Ovanpå mineraljorden läggs ytterligare ett lager med tidningspapper som täcks ordentligt med mineraljord till markytans nivå. Efter två år är det dags att skörda. Murklorna växer några meter från den grävda gropen och kan producera svampar i flera år. Gräv en ny grop varje år för säkerhets skull. Då riskerar du inte att vara utan läckra murklor om du inte hittar dem i skogen. Istället för tidningar kan dagsfärskt sågspån användas om det läggs på samma sätt som tidningarna.”

0

Annemarie Kjell

28 feb 2005 kl. 08:57

Under våren 2004 hittade jag mängder av murklor där förmultnade wellpappkartonger efter skogsplantor låg. De fullkomligen sprutade upp :)Hoppas på liknande fynd nu till våren.

0

Bo E-son

28 feb 2005 kl. 16:42

Ja, då får man acceptera att detta inte var nå “aprilskämt”.
Så mycket skräp som folk slänger i skogen så borde väl nån gammal tidning göda en och annan murkla. Det blir väl murkelsäsong snart igen.

0

Helena

28 feb 2005 kl. 21:10

Tydligen slumpen som avgör.
Jag som grävt ner tidningar efter alla konstens regler såg inte röken av dom mer än på mina murkelställen i skogarna.
Kanska ska placera ut en massa wellpapp i skogen i stället för att ta det till pappersinsamlingen…..
Nä det var ett skämt. Jag får nog hålla mej till murkeljakt på mina vanliga ställen.
Men det är ju skoj med bevis för att det faktiskt kan lyckas.

0

Bo E-son

4 apr 2005 kl. 17:49

Finns det någon vetenskaplig förklaring?
För mig låter det mest som ett gammalt aprilskämt som folk gått på...
För övrigt, har överhuvudtaget endast hittat två exemplar av murklor vildväxande.
En toppmurkla 1965 - 66 nångång och en typ biskopsmössa el. dyl. ca 2003.
De “växer” mest i butikshyllorna som konserver…

0

Irene

4 apr 2005 kl. 18:34

Är det konstigare att gräva ner tidningar eller sågspån för att få till ett eget murkelställe, än att en skogsmaskin mosar ner stubbar och grenar i marken på hyggena där man vanligtvis letar efter stenmurklor ett par år senare?

0

Helena

4 apr 2005 kl. 20:16

Men ge dej ut i skogen nu när björken får musöron och blå o vitsippor blommar då kommer murklorna. Jag såg de två första i går!

0

TheresaWQ

4 apr 2005 kl. 23:23

I vilken lndskap bor du?

0

Helena

5 apr 2005 kl. 07:15

Om det är mej du menar så bor jag i Sörmland.

0

Bo E-son

5 apr 2005 kl. 15:27

Det kanske är jag som letar dåligt, eller också är murklor inte vanliga i Närke, där jag bor. Men det är ju ett grannlandskap till Sörmland så det borde finnas möjligheter ungefär samtidigt.
Tack för tipsen, skogsmaskiner är ju tyvärr rätt vanliga i skogarna här också! Det är alltså på deras skogsvägar man ska spana efter murklor då!

0

Helena

5 apr 2005 kl. 17:48

Hett tips att kolla i deras spår plus på hyggen, vid rotvältor, efter skogsstigar. Överhuvudtaget där marken på ett eller annat sätt har blivit störd. Sandig skogsmark är också bra.

0

Theresa WQ

6 apr 2005 kl. 08:19

Själv trodde jag att biskopsmössor bara växte på hösten. Det är då jag hittar de.

0

Bo E-son

6 apr 2005 kl. 12:24

Visst. Biskopsmössan hitade jag på eftersommaren / hösten på just en timmerväg, toppmurklan på våren på ett gammalt gärde vid en sten.
Det är det enda jag sett av murklor förutom de i burk i butikshyllan.

0

Tommy K

7 apr 2005 kl. 09:10

Bo E-son:
Åk upp i Kilsbergen i månadsskiftet april-maj ungefär och leta.
I närheten av Fjugesta har jag också hittat murklor. Gott om dom ibland…

0

Helena

7 apr 2005 kl. 16:35

Du Bo E-son nu har jag murklor på tillväxt, de sitter i kanten och på en gammal stig. Kolla såna ställen så kanske du slipper att bara hitta dom i affären

0

Bo E-son

8 apr 2005 kl. 13:13

Tack för tipsen!
Hoppas jag snart får tid att ta mig ut i skogen nu när jag lärt lite mer om murklornas värld!

0

Soptippen

12 maj 2005 kl. 02:33

Hade en hög med sopor inklusive massor med pappersreklam som legat i ett par år och döm om min förvåning idag när jag skulle köra allt till tippen…det var fullt med murklor runt omkring :)

0

Tommy K

12 maj 2005 kl. 08:36

Grattis!

0

Bo E-son

13 maj 2005 kl. 13:34

Intressant. Hittade mina första stenmurklor förra veckan. De växte i mossa på vad som kan ha varit en sophög intill en nedbrunnen sommarstuga(?).
Tydligen trivs de bland sopor och där det brunnit. Det obehagliga är väl att de förmodligen tar upp gifter ur marken de lever i.
Är det någon som vet huruvida deras giftighet kan variera beroende på växtplats?

0

Ulahula

14 maj 2005 kl. 07:29

Har varit ute och letat och letat…utan resultat! Följer er diskussion, intressant… Vill också hitta murklor, kanske man skall odla i sopor?

0

Ralph

14 jun 2005 kl. 01:38

jag har fått murklor efter ca 3-4 år, efter att ha täckodlat med tidningspapper.

0

Svansens matte

14 jun 2005 kl. 14:55

Jag har toppmurklor som växer i min grusgång. Jag har inte gjort ett skvatt för att få dit dem. Vid garaget har jag funnit runda toppmurklor ett år, men tyvärr inte fler gånger. Om man lägger täckbark i rabatterna kan det titta upp murklor där också! Året efter att de fixat till planteringarna vid parkeringsplatsen vid mitt jobb var det fullt med murklor där! Men de var ju inte så lockande att plocka…

0

Bo E-son

14 jun 2005 kl. 15:13

Det verkar vara väldigt lokalt betingat var murklor trivs.
Grattis till toppmurklorna!
Speciellt den runda lär ju vara läcker!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone