Stora delar av Skåne med lerjordar är kalkrika, liksom västkustens skalgrusbankar, silurområdena i Jämtland och runt Siljan, ett långt stråk längs fjällkedjan och naturligtvis hela Öland och Gotland.
De kända områdena med kalkrik berggrund - och bl.a. större, kända diabasstråk - hittar man på berggrundskartor, men små, kalkrika stråk känns lättast igen på att det finns kalkkrävande växter och svampar där ;-)
Kalkrika marker finns inte bara där vi har kalkberggrund utan också där inlandsisen deponeratr kalk i de lösa jordlagren. Kolla in den här sidan så får du veta lite mer.
http://www.sna.se/webbatlas/kartor/kopia/kalkberggrund_och_kalkrik_jord.html
Ja, det var en bra karta, Gunhild! Själv brukar gå till SGU och leta efter info.
http://www.sgu.se/sgu/sv/service/kart-tjanst_start.htm
Där hittar man också en hel del om geologin. Men din var lättare att hitta med (men det beror ju på vad man letar efter också).
Vid mitt föräldrahem så blir källartrappen alldeles blå på våren. Har aldrig kommit på tanken att det är för kalkbruket de trivs så bra! Smart per!
Jag har inte gått in på länkarna utan tänkte bara på det här med spridningen av blåsippan.
Vi har också fullt av blåsippor här i Botkyrkaskogarna, även jag på min tomt. Och dom dyker upp precis överallt här, i springor mellan stenar på gången etc.
Dom förökas ju endast via frömjölen och inte via rötterna som ex. vitsippan.
Det är myrorna (kanske andra insekter också) som sprider dom.
Det är därför som dom är fridlysta på vissa ställen.
Plockar man upp alla blir det inga frömjöl att sprida.
Snart har vi dom här i backarna :-)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.