0 1066 visningar

10 svar

Stenmurklan - hur giftig?

Anna

18 apr 2005 kl. 20:35

Hej,

Enligt sidan är Stenmurklan en giftig svamp.

Funkar den att äta om man först förväller den? Hur ska man göra för att bli av med giftet?

Vilka andra murklor innehåller gift, men som man ändå kan äta efter förvälling?

Tack för svar!

0

Irene

19 apr 2005 kl. 08:47

Stenmurklor blir inte helt giftfria efter avkokning heller. Det som händer då, är att man spär ut giftet så pass mycket att de inte ger någon akut förgiftning - och de cancerframkallande ämnena finns fortfarande kvar.

Jag brukar göra så här:

Fyller en stor gryta med kallt vatten, lägger de noggrant rensade, avsköljda och grovhackade murklorna i vattnet och slår på spisen, låter vattnet koka upp och puttra utan lock i 5-10 minuter och rör om då och då. Full fart på köksfläkten - man kan bli illamående av ångorna…

Sen häller jag alltihop i en sil och sköljer murklorna en stund i kallt vatten, tar sedan en näve i taget och kramar ur så mycket vätska jag kan ur murklorna innan jag lägger dem på en skärbräda och finhackar dem. Slutligen fördelar jag dem i små plastaskar och skänker dem till grannen, för jag är inte så förtjust i dem själv :-)
Det är bara så himla roligt att få hitta och plocka dem.

0

Irene

19 apr 2005 kl. 09:29

Övriga murklor (en del kan innehålla små mängder gift, men inte så mycket att de behöver kokas av, om de inte kan förväxlas med giftiga):

Vår-försommararter (ätlig behöver inte betyda god - om smaken kan man ha olika uppfattningar):
Hättmurkla - ätlig men sällsynt och bör få stå kvar
Toppmurkla (flera varianter) - ätlig
Rund toppmurkla (flera varianter) - ätlig och sägs vara god
Rynkad klockmurkla - ätlig men för sällsynt att plockas
Klockmurkla - ätlig men knappast god
Blek stenmurkla - ätlig men inte god. Avkokning på grund av förväxlingsrisk med stenmurkla

Sensommar - höstarter:
Biskopsmössa - ätlig men inte särskilt god. Avkokning pga förväxlingsrisk med lömsk biskopsmössa
Pokalmurklor - oätliga
Skålmurklor - oätliga
Svart hattmurkla - ätlig (och god)
Vit hattmurkla - ätlig (och god)
Smal hattmurkla - ätlig

0

Irene

19 apr 2005 kl. 09:36

Liten rättelse: pokal- och skålmurklor ska nog räknas som försommararter..

0

Anna

19 apr 2005 kl. 11:08

Tack Irene!
Bra och lättförståelig information. Tusen tack!
Ska bege mig ut i helgen :-)

0

Tommy K

19 apr 2005 kl. 15:39

Ujuj, Irene.
Varför har jag inte dig till granne???

0

Theresa WQ

20 apr 2005 kl. 10:11

Tack, Tommy!
Den här tanken har väl många av oss haft, när vi läser bidragen från forumet.
Jag tror om Irene bjuder in till en svampexpedition, att många skulle komma.:=)

0

Tossan

20 apr 2005 kl. 12:57

Tja det är ju ganska långt till Umeå, men om hon har den i mellansverige så.

0

Dick L

8 jun 2005 kl. 21:23

Stenmurklan är ganska obehagligt toxisk och innehåller dessutom cancerogena ämnen. I dag rekommenderas en avkokning i fem minuter och sedan en till i fem minuter i nytt vatten. Alternativt kan man torka dom i två månader. Goda är dom men tyvärr tror inte jag att det är hälsosamt att äta av godsakerna alltför ofta.

0

Evelina

5 dec 2005 kl. 11:29

Jag håller på å skriva om stenmurklan men jag hittar inget mer å skriva om. Kan du något gott recept på nått med stenmurklan med?

0

klas jaederfeldt

6 dec 2005 kl. 21:05

jag använder torkade murklor, blöter upp, kastar vattnet, mycket smör i tjockbottnad kastrull, hacka i liten silverlök, låt puttra ett taq, lägg i murklorna, murklans smak är fettlöslig så låt puttra i en 15 min, ströa på lite riven muskotnöt stuva ha på macka , Alternativ, ingen muskot, utan lite ljus fransk Dijongsenap, stuva och någon matsked sherry

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone