Hittade vårmusseron för första gången i år.
De varierade i storlek. Ett litet knubbigt ungt exemplar bedömer jag var ca 4 cm hög och ca 2 - 3 cm hattbredd.
De utvuxna var ungefär av dubbla storleken. De var maskangripna och luktade inte alls gott.
Den lilla svampen hade en stark “grönsaksdoft” skulle jag närmast beskriva det. “Mjöllukt” talas det om i svampböckerna.
Det har jag aldrig riktigt kunnat definiera. Mjöl luktar i mitt tycke nästan inte utan dammar bara!
Jag uppskattar inte vårmusseronen som matsvamp ännu, men smaken är olika….
Ett annat kännetecken är ju att de växer i grupper eller häxringar.
Tack för bekräftelsen av vårmusseronens lukt!
Gurka var rätta ordet!
Det stämmer att denhär lite obestämbara doften ofta överenstämmer med de dofter som i svampböcker kallas “mjöllukt”!
Men då vet jag att lukten inte automatiskt betyder “oätlig” i alla fall…
Kanske snart för sent för att testa vårmusseron i år, men bra att veta till kommande säsonger!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.