0 596 visningar

32 svar

Stenmurklor

Brittis

26 mar 2007 kl. 15:20

Har inte alla debatter hit o dit kommit fram till att stenmurklorna är giftiga? Vad gör de i så fall under rubriken “matsvamp” i rapporterna??? Jag är nybörjare inom ämnet, och trodde att det är enbart toppmurklor man ska äta!!

0

Helena A

26 mar 2007 kl. 15:38

Erkänner mej skyldig.
Jag rapporterar stenmurklan som matsvamp av den enkla anledningen att jag äter den.
Tycker att den är god och ser den som matsvamp efter avkokning.
Har för mej att Klas J hade nåt bra om äta stenmurkla kontra rökning.

0

Helena A

Brittis

26 mar 2007 kl. 16:19

...men det har visat sig att giftet lagras i kroppen, och att det inte finns ngt säkert sätt att få bort giftet. Blir du inte lite rädd?? Hade jag blivit, är en fegis! Men om det på lång sikt ger dig cancer?? Blir rädd åt dig!!!

0

Helena A

Helena A

26 mar 2007 kl. 16:34

Nääääää, faktiskt inte.
Jag äter ju inte murklor flera gånger i veckan precis.
Det är så mycket som är farligt så jag har inte vett att bli rädd.

0

Helena A

kobran

26 mar 2007 kl. 16:36

Jag tycker att stenmurklan är en matsvamp som bör behanlas med repekt och avkokas eller torkas enligt anvisning.

Håller med klas j att det finns anledning att jämföra med rökning som ju oxå är cancerrisk.

En middag med murkelsås en gång per år föredrar i alla fall jag framför att kedjeröka genmanipulerade tobakspinnar varje dag!

0

Brittis

Charina

26 mar 2007 kl. 16:49

Instämmer med kobran!!

0

murklor

klas jaederfeldt

26 mar 2007 kl. 16:57

jag skall ta det en gång till.Jag vr på en giftträff i Uppsala, där fanns folk från livsmedelsverket. Först skall vi göra klart att man måste långtidstorka alt. koka av dem för att bli av med det farliga giftet (riktigt allt blir man inte av med, men de flesta blir inte sjuka av att äta murklorna) Kvar är de “farliga canserogena ämmnena” jag frågade livsmedelsverket om det var farligare att äta ett mål murklor i veckan, än att röka 2 cigaretter om dagen eller att altid vistas i sthlmsluften. Då berättade dom att så farliga är dom inte, och vem utom norrlänningar hittar så många murklor att det räcker till ett mål i veckan som var den tillåtna dosen. Du gör som du vill, jag fortsätter att äta

0

murklor

kobran

26 mar 2007 kl. 17:00

Jag är jätteglad om jag hittar stenmurklor nog för en rejäl murkelmiddag om året i alla fall.

Tål man en i veckan så bör vi nog sluta oroa oss.

0

murklor

cicki T Belgien

26 mar 2007 kl. 17:04

om jag får välja så slutar jag röka!

0

klas jaederfeldt

26 mar 2007 kl. 17:07

en annan grej som kanske inte alla tänker på är att det finns en Blek Stenmurkla (den behöver inte vara blekare än stenmurklan, jag tycker att det enda säkra sättet att silja dem åt är i mikroskop, stemmurklan har 2 droppar i sporen, den bleka har 3 st) Blek stenmurkla innehåller inga gifter, den har inte heller samma fina smak som stenmurkla, och eftersom dom är så otroligt lika bör man behandla dem som stenmurklor.
Det där med 1 mål i veckan är inget gudsord, vi har olika kroppar allihopa , men det bör gälla för de flesta

0

Helena A

26 mar 2007 kl. 17:16

Vissa år hittar jag enorma mängder här i Sörmland.
Men det är sällan jag äter så ofta som en gång i veckan.

0

murklor cicki

per d

26 mar 2007 kl. 17:26

du röker väl inte ??
kanske kan det vara att stenmurklan blir extra farlig av den additiva effekten av inhalerad cigarettrök.

jag kommer i håg det glada 80 talet då varje krögare med självaktning tillsatte lite fin terrarie sand till de avkokta och torkade murklorna i såsen för att få fram den äkta känslan av lite sandknas mellan tänderna !

0

murklor cicki

Gunilla

26 mar 2007 kl. 17:40

tänk för att hon gör det!

0

murklor cicki

cicki T Belgien

26 mar 2007 kl. 17:51

och det gör Gunilla också!!!!!

0

murklor cicki

per d

26 mar 2007 kl. 18:13

gjorde jag också till för 4 år sedan, 40-60 varje dag…...men hur lätt som helst att sluta ! på rätt sätt !

0

murklor cicki

cicki T Belgien

26 mar 2007 kl. 18:25

åt du stenmurklor istället???

0

Fd rökare

Brittis

26 mar 2007 kl. 20:19

Hur länge skall de koka? Torkar man dem efter att de kokat…..om jag nu skulle hitta några!

0

Fd rökare

Bo E

26 mar 2007 kl. 20:21

Koka minst en kvart…eller var det 2 X 5 minuter med avhällning mellan?

torka minst 3 månader, helst 6 om du orkar vänta…

0

Fd rökare

Bo E

26 mar 2007 kl. 20:22

Alltså jag har uppfattat det som koka av ELLER torka.

Två olika metoder alltså!½

0

Brittis

26 mar 2007 kl. 20:29

Det är nog antingen eller, 2+5 min om man kokar!
Var hittar man nu dessa läckerheter i för skog.

0

Tips

Helena A

26 mar 2007 kl. 20:47

Jag torkar mina i svamptork.
När de sen ska användas så kokar jag av dem i 5 minuter i rikligt med vatten.
Änvänder jag färska så kokar jag 2x 5 minuter.
Murklor finns oftast på sandig mark gärna med tall. Kalhyggen, rotvältor och på andra sätt störd mark t ex hjulspår brukar också vara bra.

0

Tips

klas jaederfeldt

26 mar 2007 kl. 21:58

om man skall torka i svamptork så skall det inte vara värme på.

Torka murklor i rumstemperatur tills de blir torra, jag använder en fläkt till en gammal dammsugare att blåsa med, murklorna ligger på en olla, sedan skall murklorna ligga luftigt i 2 - 3 månader. när jag använder torkade murklor så blötlägger jag och tillagar svampen utan avkok.

vid avkokning 2 ggr i sjudande/kokande, mycket vatten i 5 min/ggr

Jag tycker att jag får mera smak på murklorna vid torkning.

vid tillagning mycket matfett med lite lök i , murklornas smak är fettlöslig, och enligt kockar jag snackat med höjer den lilla löksmaken

0

Tips

Morgan

26 mar 2007 kl. 22:43

Jakten på murklorna är jag med på, men är de verkligen så extra ordinära så man ska riskera hälsan?
Min uppfattning de gånger jag ätit murklor är att de är helt okej, men knappast kulinariskt vassare än tex gul trumpetsvamp.
Kul att höra vad andra tycker…

0

Tips

per d

26 mar 2007 kl. 23:02

ingen aning morgan, har aldrig haft förmånen att prova gultrumpetsvamp men väl svart dito. men då tycker hag att stenmuklor är bättre. men toppmurklor som varit torkade och där man blöter upp dem i grädden till såsen är heller ikke så ringe !

0

Tack!

Brittis

27 mar 2007 kl. 08:58

För alla tips. Hmm…funderar på vart jag ska få plats i min tvåa men att torka murklor…hmm..
Det borde ju komma i skåne nu då, eller?

0

gunhild

27 mar 2007 kl. 09:24

Jag har slutat äta stenmurklor. Dom är ju faktiskt giftiga! Jag har en svägerska som blir illamående bara av att ha dem i bilen.
Skulle inte som klas rekommendera torkning i rumstemperatur, åtminstone inte i bostaden.
Det finns så många andra matsvampar. och det smakar (nästan) lika bra med torkad sandsopp.
Jag plockar ändå åt några bekanta som “absolut vill ha dem för att dom ätit dom i alla år”. Jag har också plockat och sålt till restauranger tidigare.
På svampkurser och utflykter brukar jag avråda från stenmurklor, sen får ju var och en göra som den vill.

0

Tack!

Grethe F

27 mar 2007 kl. 10:55

Hej Brittis du bör inte torka dom i lägenheten har jag hört några som vet bättre??????????????? man får knapt ha dom i bagasluckan

0

Lena

27 mar 2007 kl. 11:15

Nu kanske murklorna växer så det knakar om det ?

0

Tack!

per d

27 mar 2007 kl. 11:17

visst skall man ha respekt för giftet i stenmurkla och det är knappast förvånade om man bli illamående av att köra runt med dem öppet i bilen.
bästa och miljövänligaste sättet att torka stenmurklor är väl helt enkelt att lägga ut dem i solen, om den visar sig !
gunhild, jag tycker du skall fortsätta att sprida ditt budskap om att stenmurklan är giftig och skall ratas ! mycket bra faktiskt, så blir där ju fler till oss andra som vet bättre !

0

Morgan

27 mar 2007 kl. 11:21

Hittade några småttingar på vägen till jobbet idag, de får växa till sig några dagar.

0

Tina Nordberg

27 mar 2007 kl. 11:32

Passa dem noga Morgan .Jag har många gånger haft svampar på “tillväxt”, till glädje för andra ;)
Ha en solig dag.

0

Bo E

27 mar 2007 kl. 16:19

Ett tips är att lägga dem på tork i ett torrt uthus eller på vinden om ni har tillgång till sådan.
Torrt och varmt ska det vara, eller som per d föreslår, soltorka dem.
Sen bör de väl eftertorka / förvaras torrt och svalt.
Har oxå hört att det ej är lämpligt att torka dem direkt i bostaden.
Annars tackar jag för klas tips!

Jag ser fram emot att äta fjolårets vältorkade nu snart innan det blir dax för nya!

0

Stenmurklor per d

gunhild

27 mar 2007 kl. 22:18

Per du är välkommen hit upp till västerbotten för att plocka stenmurklor, jag ska gärna visa dig var dom växer, här finns nämligen gott om hyggen, meddelar när dom är på uppåtgående.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone