Ok ska läsa vidare nu när jag har ett namn att gå på... Tack!
http://www.nrm.se/utstallningarcosmonova/jourhavandeforskare/jourhavandebiolog/insekter/dykaredytiscus.4.18fc9baff6275048180002776.html
Den ser ut som en som min son fångade för några år sedan, vid en rastplats mellan Gävle och Uppsala tror jag.. Den var ca 7cm lång. Bronsskimrande i färgen och med svarta utstående ögon. Ganska krallig och rätt söt.
Men jag vet inte vad det var. Tänkte att det var en typ av Kackerlacka då det kom springade från samma håll där soptunnorna stod… Jag kan bara inte hitta någon bild som stämmer :/ Hur gick det för dig Totte? Var din en dykare?
Nej, jag mätte just och den var verkligen 7cm (kan sträcka mig tll 6 men inte mindre). Slät och ingen synlig mellankropp och utstående ögon.. Men jag kan bara inte hitta någon bild på den någonstans.
Tilläggas kan att detta var en sensommarkväll (skymning) och den sprang över vägen, precis där jag parkerat. Johnny, har du några bra länkar med bilder nånstans?
Den största skalbagge vi har i Sverige (och Europa) är ekoxen, som i bästa fall kan bli 7 cm.Du ser den i mitten av bilden på länken nedan. De flesta andra blir betydligt mindre även om de kan uppfattas som stora.
Jag får dock inte ihop det med “utstående ögon”. Uppe till höger i länken kan du skrolla och se mängder med europeiska skalbaggar, kanske något som påminner?
http://www.koleopterologie.de/gallery/index.html
eva k.
det lär i vilket fall vara någon av våra bladhorningar. där finns våra största baggar samlade.
men är/var den verkligen så stor som du säger, så är det en `lucánus cérvus`, ekoxe.
som johnny säger så stämmer det inte med de utstående ögonen.
mvh
Hmmmm..
“Slät, ingen tydlig mellankropp, bronsfärgad”. Skulle kunna vara Läderbagge, men den blir bara 3 cm.
http://www.sef.nu/landskapsinsekter/fotomapp/f_eremita.htm
MATAT ÖDLAN ?! Den är fridlyst ;-)
Jag tror fortfarande på en typ av Kackerlacka.. Men den var liksom oval till formen, hela kroppen med huvud och allt.. som JAG minns den.
Och slät.
Inget är heligt när det kommer till att variera kosten för ödlan ;-)
Snart är sonen hemma. Dom där under Zabrini : Amara ... hade några som var snarlika.Men det står ju inget om storleken?
Hanzzon - du verkar ha massor med intressen ;)
Amara! Då är vi nere på en centimeter i storlek, men här kommer nya färslag:
http://www.flickr.com/photos/atlapix/377843697/
Nja inte skalbagge, men väl skinnbagge, Ja flera arter övervintrar som fullbildade insekter, varför dom följer med ved och liknande in och vaknar till liv i stugvärmen.
Du hade säkert något hemma som den övervintrat i.
Den kan inte ha kläckts i värmen som en puppa (som skalbaggar). Skinnbaggar kläcks nämligen ur ägget som en pytteliten kopia av de vuxna, som sedan växer och ömsar skal, som kräftor.
Därför skinnbaggar, inte skalbaggar.
Hrm! Eh.. jo jag hade visst lite skev uppfattning om storleken. Sonen hävdar ca 4, 5 cm. Men han hittar ingen som liknar den från bilderna. Men vi tror mest på kackerlacka. Kanske en dykare på tillväxthormoner.. Nåja. Ska hojta om jag hittar den nånstans
Trodde i min enfald en gång att jag hade hittat en kackerlacka hemma inomhus, men insåg efter lite bläddrande i Chinerys “Insekter” att det var en rovskinnbagge. Nu har de tu inte mycket likhet, den såg väl bara lite skrämmande ut, så jag befarade det värsta…
Sökte på rovskinnbagge och fick upp den här intressanta artikeln om insekter och sjukdomar.
http://www.watchtower.org/z/20030522/article_01.htm
Såg efter ett tag att det var Jehovas vittnens sida, men det behöver man ju inte bry sig om, artikeln är saklig och läsvärd.
Här en bild på en nykläckt rovskinnbagge. Jag tycker den ser helt overklig och plastig ut, som hämtad ur det gamla Loppan-spelet.
http://www.zoonen.com/visabild.asp?oid=702593
Här en bild på den art av rovskinnbagge jag hittat(2 ggr hittills) inomhus, Reduvius personatus.
http://hpbimg.peppix.de/HP_Reduvius_personatus_2.jpg
Insekter är spännande, så länge de inte bits eller så...
Eva, jag tror inte det var denna bagge som du(eller sonen) hade hittat, det var bara min egen koppling mellan kackerlacka och rovskinnbagge som triggade tanken.
Flera av våra Carabusarter har violetta sidokanter, en kallas till och med “Violettkantad jordlöpare, eller Purpurlöpare (Carabus violaceus).
För att vara säker behöver man se täckvingarna som syns dåligt på bilden, men Tony S och hanzzon kan mycket väl ha rätt.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.