Vilka är era favoritsvampar?
De som ni tycker är riktiga delikatesser utöver det vanliga?
Jag är verkligen Amatör när det gäller svampkännedom.
Jag plockar bara 7 sorter + soppar.
Min absoluta favorit är Blek Taggsvamp.
(Tyvärr så hittar jag den sällan.)
Därefter kommer Finluden Stensopp och Grynsopp.
Min dröm är att lära mig hitta och identifiera Sillkremla. Den lär vara gudomlig som gräddstuvad.
Enelie, vi har haft uppe den frågan förut men eftersom det kommer nya deltagare kan vi ta det igen.
För min del är det karl-johan. stolt fjällskivling och rökslöjskivling.
Kremlor skall jag försöka att lära mig mera om, sillkremla har jag hittat men det är så många som går i röda nyanser så jag tycker att det är svårt att artbestämma.
Träning ger färdighet heter det !
För mig beror det på hur man tillagar dem! Blek taggsvamp är ett bra exempel: stekt ensam är den medelmåttig, men i redd soppa med tomatpuré är den suverän! Med hänsyn tagen till tillagningen blir mina fem-i-topp:
1. Gräddglaserade kantareller på stekt vitt bröd
2. Stuvad gul trumpetsvamp till stekt/grillat kött
3. Stuvad stenmurkla till kött eller fisk
4. Slät soppa på karl-johansvamp
5. Stekt tallblodriska
Man får heller inte glömma bort sotvaxskivling, helst lite “löst” stuvad (och något sötad) till kyckling och bandpasta.
Jag håller med Tobbe T, olika tillagning av svampar ger den ultimata smakupplevelsen.
1 Gräddstuvad Stenmurkla till grillat viltkött.
2 Pepparriska i finsk riskasallad
3 Ädelost gratinerade trattkantareller på kavring
4 Välstekt blodriska till pannbiff
5 Kanske det enklaste men mycket gott. Stekt blandsvamp(Kantarell, Karl-Johan, Fårticka, Taggsvamp, olika kremlor, riskor, soppar mm.) i en öppen omelett
Oftast blir det ju blandsvamp vare sig man vill eller ej.
Vad gör man med 7 kantareller, 5 taggsvampar, 8 trattkantareller och 2 Karl-Johan?
Visst är smörstekt blandsvamp en läckerhet!
Att tillreda separat är förstås de riktigt stora svamparna som blomkålsvamp, svavelticka och korallticka. Då räcker det ofta med ett eller ett par fynd för att fylla en panna.
Friterad blomkålsvamp är en höjdare!
Observera att de flesta andra svampar inte funkar att fritera! De blir bara slemmiga och frityrsmeten fastnar ej.
Recept på friterad blomkålsvamp ska finnas i receptbanken.
Andra goda svamprecept är förstås murkelsås på stenmurkla, se bara upp med att följa de rekommendationer som finns för “avgiftning”!
De är mycket farliga i färskt tillstånd!
Stolt fjällskivling hör ju oxå till de stora och goda.
Med lite tur kanske man hittar dfem!
Något nytt jag lärde mig förra säsongen är att torka Karl-Johan och andra stora soppar!
Det vinner de på!
Kan sedan smulas i såser etc!
Det finns förstås många fler “favoriter”, dethär kom bara direkt ur hjärtat vid första eftertanken!
Karl Johan är favoriten bland de som är vanliga. Jag blötlägger dem desssutom i matlagningsgrädde som jag aanvänder om det skall bli en riktigt god stuvning. Annars är ju blomkålssvampen kanongod men den hittar man ju inte så ofta. Nya läckerhetr för mig är också rökslöjskivlingen och Frostvaxingen och att inte förglömma Rimskivling och torkad sandsopp.
Hej Eneli.
Mina favoriter ar ganska mânga men nâgra jag gillar extra mycket är dessa svampar:
Svart Trumpetsvamp stuvad till Biff.
Karl Johan (Stensopp) smör och Pasta.
Rund och Toppmurklan med lite rödlök och stekt kycklig.
Stolt Fjällskivling (Râ i Sallad)
Sillkremla, stuvad med Hasselbackspotatis.
Blomkâlsvamp (ung) friterad med anjoli.
Obs.. Champange och svamp âr fantastisk, tänk bara pâ att lufta vinet ett par timmar före = ljuvligt !!
Champange är ypperligt vin till mânga olika svampar, I regel kan du dricka unga viner till lite mildare svampar, kraftfullare och ârgângsviner till gräddstuvad svamp eller till stekt som Sopper och riskor. Jag brukar göra en Lasange med Kalvkött och mycket finhackade Kantareller, jag kryddar med färsk pommeransskal och en aning svartpeppar och salt. Jättegott. Prova en Tattinger till.
OK
ska testa en pinot gris till kantareller då!
vin på den druvan har jag annars nog druckit till fiskrätter med mandelriska.
men visst är det gott med smörstekta kantareller eller kantarellsås även till stekt fisk och då passar vitt vin även en sån som jag!
åh mina favvosar blir
1svart trumpetsvamp
2. karl johan/stolt fjällskivling
3.kantarell /trattkantarell
4.blomkålssvamp
5.champinjoner
6.nejlikbrosking
jag är fortfarande relativt ny på detta med svamp, men förra våren hittade jag svampguiden och nu är det kört ;) och frysen är fortfarande full av svamp!
Utan någon speciell ordning så är nuvarande favoriterna:
Rimskivling.
Blomkålssvamp.
Stolt fjällskivling.
Blek taggsvamp.
Kantarell.
Karljohan.
Och säkert någon som jag glömt.
Denna säsong hoppas jag kunna prova toppmurkla och rund toppmurkla, den senare hittade jag för första gången förra året men smakade aldrig den.
Så mycket tips jag har fått här. Inte bara på vilka svampar som är riktiga delikatesser utan också på hur man kan tillaga dem på bästa sätt.
Goliatmusseron blir jag verkligen sugen på. Jag får väl försöka att hitta var jag kan köpa torkad för det finns inte så här långt söder ut.
En nyhet för mig är fritterad blomkålssvamp.
Jag har en del torkad men har inte vetat hur jag ska tillaga den på ett bra sätt förrut.
Den är inte någon höjdare att bara smörsteka har jag upptäckt.
Enelie: Jodå, goliatmusseron finns både i södra Småland och i Halland, så det är bara ut och leta.
Titta i länkarna så får du läsa mer om fynd av goliatmusseron söder om dig:
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=43620&fnr=1&sok=goliatmusseron&Start=0&Offset=50&12
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=43621&fnr=1&sok=goliatmusseron&Start=0&Offset=50&1
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.