Några matsvampars uppgång och fall, heter denna sammanställning som kanske kan vara av intresse för många.
http://www.emg.umu.se/myconet/svampk2/pdf-files/SvampkII03SKSL.pdf
Det är en pdf-fil på över 1MB, så ha tålamod om uppkopplingen är klen.
Jag håller med dig BaWa. Men förmodligen har svampars ätlig- eller giftighet till stor del bestämts av svampboksförfattare. Det är väl förståeligt att de försöker vara lite försiktiga. Att ge ut en svampbok medför trots allt ett visst ansvar, i och med matintresset för svamp.
Jag misstänker att de flesta författare famlar i mörkret angående ätlig/giftig-het, och till stor del följer tidigare uppfattningar från namnkunniga mykologer. Förmodligen är väldigt få svamparter noga kontrollerade.
Det sista du säger är nog tyvärr väldigt sant. Det är nog mestadels bara sådana svampar som bevisligen förgiftat folk som kontrollerats i någon större omfatttning. Vi har iaf helt slutat äta Riddarmusseron efter ett flertal rapporter från framförallt utlandet om misstänkta förgiftningar.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.