Jag har också ätit den några gånger. Bodde i Östersund tidigare, och där fanns det mycket gott om grankotteskivling längs promenadvägarna och hyggena på vårarna. Det var aldrig problem med att hitta många, men det tog lång tid att rensa. Stekt är den tveksam, men stuvad ganska OK. Hattarna blir beska på äldre exemplar, därför ska man helst inrikta sig på de allra minsta. Fötterna kastar man.
För att få bort lite av beskan kan man lägga ner de råa hattarna i lite mjölk och låta det stå någon timme. De blir bättre då.
Jag har faktiskt sett grankotteskivlingen få tre stjärnor i någon svampbok. Jag minns nu inte vilken, men gissar på något tidigt av Bengt Cortin.
Det var något nytt för mig att grankotteskivlingen ansetts oätlig - just den av arterna som fått epitetet esculentus??
Jag har gått igenom alla mina svampböcker, och ingen som nämner båda arterna gör någon skillnad på dem när det gäller ätlighet eller smak.
I Ingelströms svampbok från 1942, nämns en liten läcker art som växer på tallkottar och kallas vårnagelskivling, Collybia tenacella (d.v.s. den som idag heter bitter kotteskivling..).
Nej, jag har nog fel i så fall, jag trodde grankotteskivling var den art som heter Collybia conigena hos Ingelström. Men både Cortin och Ingelström anger (väl?) att den trestjärninga växer på tallkottar.
Jag får nog erkänna att jag inte själv har ätit någon av arterna.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.