Ett litet inlägg med en viktig upplysning om heminläggningar i olja, så alla vet: Heminläggningar i olja, speciellt med svamp som innehåller jordbakterier, kan bli hälsovådliga mycket snabbt. Varje årtionde dör ett par svenskar av sådana inläggningar. Så tänk på att din inläggning bara blir hållbar någon vecka i kylen! Generellt avråder man från sådana inläggningar överhuvudtaget…
Du som avråder från inläggningar med olja. Avser du då alla slags oljor med svamp??????
Jag tex (och säkert fler med mej) tillverkar olivolja med svamp. Alltså lääger torkad svamp och kryddor i olivolja under en längre tid sen silas det ifrån. Ska det vara lika farligt eller????
Kan ju vara bra att veta efter som jag har åtskilliga liter med olja med Karl Johan på gång
Helena, är det svampen eller oljan du vill smaksätta, eller båda?
Har själv mycket negativ smakupplevelse som minne av kombinationen svamp - olivolja. Olivoljan tar över helt. Möjligen till mycket smakfattig svamp som behöver piffas upp lite.
Är det dessutom ohälsosamt så avstår jag med glädje från dylika experiment.
Oljan jag gör har jag aldrig stekt svamp i. Har torkad svamp och kryddor i oljan under en längre tid och sen silar jag bort det. Men sen har oljan svampsmak och fungerar ypperligt till både att marinera kött och använda som salladsdressing. när jag steker svamp är det vanligt hederligt smör som gäller.
Har hittat ett recept på vitlöksmarinerad svamp i Nya Svampboken.
5 dl avkokta riskor eller annan svamp
Marinad:
1 dl olja
1 dl vatten
3/4 dl vinäger
2 tsk salt
3 vitlöksklyftor
2 msk örtkryddor
Koka upp marinaden, läg i svampen och fyll på glasburk.
Har inte testat detta själv men ska göra när torkan är över och svampen kommer igång igen.
Ingen aning om hållbarheten eftersom det inte står nånting om den i receptet. Men förvarad i kyl så borde den väl hålla sej länge. Jag har kollat på div recept med t ex syltad svamp och inte heller där förekommer det uppgifter om hållbarhet. Nån här på forumet som vet?????
Syltad svamp som innehåller ättika och socker håller sig länge. Inläggningar i enbart olja (gäller såväl svamp som ex vitlök, oliver och soltorkad tomat) är inte säkra att äta speciellt länge, max ett par veckor i kyl. Vad gäller “hållbara” inläggningar: följ enbart väl beprövade recept, och mixtra ALDRIG med proportionerna ättika-socker-annat innehåll!!!
Så, då var det utrett :-D
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.