mums! Ost är ju en hel vetenskap, när jag var yngre (!) hade jag en kompis vars farfar var ostprofessor på något institut på universitetet i Helsingfors. Blev bjuden på middag hos honom och att äta ostbrickan tog längst tid, han hade mycket intressant att berätta!
per d, där avundas jag dej…
Beträffande “ostaffärerna”. Brukar själv åka till Helsingör eller Köbenhavn med jämna mellanrum och det går inte att missa ostaffären, 2 sorter som jag nästan alltid har med mej hem är “Svarta Sara” och Rygeost. Sistnämnda tycker jag nog slår det mesta i ostväg på en franskbrödmacka…
...är nog i alla fall Gargantin, endast 50% fett, men oj, som en smekning i gommen.
Getost är också mums (de där i små rullar) chevre, en krämig Gorgonzola, whiskycheddar, svarta sara, hittade en svensk mögelost som jag inte kommer ihåg namnet på - urgod!! Det finns flera små svenska mejerier som gör underbara ostar t ex Jurss, Dalsspira m fl.
Ja, och så kan en rätt lagrad Grevé smaka helt ljuvligt….
Ost är godis!!!
ost är gott!
min favorit just nu är vällagrad prästost, men vällagrad svecia, krämig camenbert eller grillad halloumiost är inte fel!
mer ost till folket :D
är man sugen på att testa ostar i ett trevligt lag kan man dra med sina vänner till Winjas ostkällare i stockholm för 300-pix får man smaka på mängder av olika ostar!
prisvärt och mättande:D
Franska favorit ostar för mig just nu är Langres AOC och Tourrée de l’Aubier och den mycket ovanliga Saint Winoc frân orten Nord Pas de Calais. Dessutom är Roquefort AOC och en mogen Sauternes nâgot av det godaste som finns, sältan frân osten och den magiska sötman frân vinet ger en fantastisk smaksensation, värt att utforska om nâgon inte provat det ännu, glöm inte att vinet inte fâr vara allt för kyligt, 14-16 grader är att rekomendera. Sauternes är ett Vitt Sött vin och kanske det mest kända är Château d’Yquem. Jag har haft turen att dricka de alla stora vinerna frân Frankrike och för mig finns inget vin som kommer upp till samma klass, detta söta vin är storslaget, tyvärr idag ganska dyrt, men även de billiga sauternes är absolut mycket trevliga och ger en annorlunda upplevelse.
visst är en château d’Yquem en höjdare till grönmögelost ! men visst går det lika bra med en billigare variant som från sauternes eller grannskapet cadillac. men klart till en skiva stegt försk foie gras skall det vara en Yquem. själv tycker jag nog det finns större smaksupplevelser bland röda franska bordeauxer. glömmer aldrig den mouton rotschild 1961 på russian tearoom i new york eller en magnum talbot 1945 !! som dracks 1994 på glömd restaurang i n y ! latour 59 till hamburgare på club 21 var heller inte fel !!
Va kul cicki, ja Eiswein är fantastiskt och mycket mycket smaskigt, fast d’Yquem har liksom lite mer kött liksom, och en helt annan smakrikedom enlig mig. Olika ârgângar spelar ju ocksâ in.
Har du andra favoriter, vin och svamp hör ju liksom ihop.
jo, helt riktigt många lite dyrare viner är billigare i sverige än i utlandet, speciellt tyskland. men det passar ju svensk alkoholpolitik att de besuttna skall få dricka gott medan folket får betala överpris för dåliga viner. som väl ör så bor jag i danmark och där finns otroligt mycket bra vin för under 40 sek flaskan. och helt drickbart ner till 20 sek flaskan.´
Förstâr inte logiken ?
ok svamptokig du förstår inte logiken ! men det handlar helt enkelt om att man från systembolagets sida kör med ett pålägg i kronor per flaska och då blir “billiga” vardagsviner relativt dyrare än “lyxviner” alltså plocka folket på pengar och låt de besuttna få sina viner relativt “billigt” samma politik oavsett om det är moderater eller sossar som styr !
Ja kanske det, Det flesta jag känner som jobbar med vin har ju olika favoriter, det är ju lite olika beroende pâ fysiska karatärer. Jag har haft i min ägo ett hundratal olika ârgangar av vinet, och jag vill pâstà att fór mig finns inget annat vin som kommer i nárheten. Det kanske beror pâ mina preferenser. Som Sommelier brukar vi förklara att det viktigaste är dina smakupplevelser och att dina preferenser är olika andras.
Det vore kul att veta namnet pà din bok, vem är författare eller dylikt.
“Raketost är inget för ostkännare”
Hm…... var du ostkännara på 50-60 talet per? Då visste iaf inte jag mycket om ost.Då gällde finsk Ementaler den röda o den svarta.
Svårt att välja en favorit har så många. Lättare att hitta en jag inte anstränger mig för: Billinge.
Ni har räknat upp så mycket gott att man dräglar.
om jag förstått det hela rätt kallas den norska varianten för brunost, som är en mesost, dvs rätt söt. Smakar som messmör men är hård och kan hyvlas. Mycket speciell smak, själv tycker jag om den men alla kanske inte gör det. Fast man serverar ju den franska Chèvren med honung och det blir väl ungefär samma sak…
Varm Brietårta.
En hel Brietårta täcks med tomatskivor, rödlöksringar salt o peppar. Ringla över lite god olivolja.
Kör i micron på hög effekt tills osten känn varm och börjar smälta.
Snabbt på med rikligt med färsk basilika. Ät genast med goda kex och gott vin. Lördagsgött.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.