Några bildeexempel finns här:
http://www.uoguelph.ca/~gbarron/MISCELLANEOUS/hygropho.htm
http://www.uoguelph.ca/~gbarron/MISCELLANEOUS/hygropho.htm
http://swefungi.se/PAGES_DH/Hygrophoropsis_olida.html
Den är sällsynt, och nära släkt med narrkantarell. Anses inte ätlig.
har hittats mest i kalkrik barrskog. De flesta uppgifterna finns från Uppsalas omgivningar, ströfynd har gjorts i Dalarna, Jämtland, Hälsingland, Härjedalen, Medelpad, Lappland och Västerbotten. Mycket tyder på att den kan vara vanligare (och inte lika kalkkrävande) i Norrland än man har vetat om tidigare.
Hej Irene!
Det är inte långt från Piteå havsbad och inte allt för långt från stranden, så kalk kan väl finnas från gamla snäckskal nere i marken.
Platsen där vi hittade den i höstas var mossig och det fanns gott om pepparriskor på samma plats. Jag var där med en man från skogsvårdsstyrelsen så den är dokumenterad. Vet inte säkert hur skyddad marken är.
Jättebra att platsen är dokumenterad. Det verkar fortfarande vara dåligt känt vilka krav smultronkantarellen egentligen har på sin miljö. Den uppträder mycket sporadiskt, och på de mest oväntade ställen.
Utbredningsbilden är klart nordlig ändå, för i de flesta sydliga landskapen är den inte hittad, och är lätt att känna igen, så den är knappast förbisedd där.
trodde först ni menade cinnabarkantarell
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.