sitter och bläddrar i min senaste bok , Bo Nylens “Svampar i Norden och Europa” och tittar på olika soppar och ser SKIVSOPP. Varför räknas den till sopparna när den har skivor och så står det att blodsopp saknar matvärde? Tidigare har jag läst att den var god, vad skall man tro, måntro ???
klart att du skall äta din blodsopp , nylen är nog bara lite efter sin tid, många trodde förr att “alla” soppar med röda rör var farliga.
vet att det kan verka förvirrande, en sopp skall ju ha rör, men i systematiken är det inte så lätt, till Boletales (gänget runt sopparna ) räknas även nu pluggskivlingarna, (minnet sviker, men jag har för mej att även slemskivlingar och hartryfflar räknas dit)
Förr var det utseendet på en svamp som avgjorde vilken svampgrupp den placerades i. Nu när man har tagit DNA-tekniken till hjälp, blir det mer och mer så att svamparna grupperas efter hur de verkligen är släkt. Idag vet man ganska mycket om hur arterna är besläktade och de olika utvecklingslinjerna. Det som är svårigheten, är att avgöra var gränsen ska dras mellan olika grupper, och vad man ska kalla dem. De diskussionerna släpar efter, och gör att de nya rönen tar lång tid på sig att bli allmänt kända.
För den som vill läsa mer om ordningen Boletales, “soppsvampar”, kan jag rekommendera den här pdf-filen:
http://www.emg.umu.se/utbildning/mhs-utbildning/svamp/mlva42svamp1/pdf-files/pdflin/soppar_i_norden.pdf
Tack för svaren båda !
Ja det verkar komplicerat hur svamparna artbestäms och svårare för oss som inte är så insatt i det hela, att helt plötsligt står vi med en sopp i handen som har skivor. Och oj, vad arter det fanns.
Nu skall jag kolla på alla champinjoner och förmodar att där finns också frågetecken.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.