Hur gör man?
Vi plockade ca 6 kg normaltorra idag. Rensade och klara, ligger nu med kallfläkt i ladugården. Min man tror dock inte riktigt på att man kan “torka” bort det giftiga, kan någon förklara? Och när de är torra, kan man då förvara dem för långtork (3-6 månader)inomhus? Många frågor blev det…
Jag har hört att giftet försvinner från murklorna efter några månaders torkning. Själv har jag murklor som är säkert över tio år gamla. Luktar helt OK och vore jag inte så idioträdd skulle jag inte tveka att tillaga dem. (Men jag åt minsann murkelsås med god aptit när jag blev bjuden förra helgen!!! Logisk? - Nä varför då?)
En kompis lufttorkade våra murkelfynd på sin vind i ca 6 månader.
Där låg de bra och dessutom inte i bostadsrum.
Minimum 3 månaders torkning ska det vara har jag hört.
Sen blir det lätt några till medans man väntar på rätt tillfälle att anrätta dem!
I varje fall när man bara är “delägare” i murkelskörden!
Det finns en fantastisk databas här på siten som man kan söka o få fin information.
http://svampguiden.com/art/visa/Gyromitra_esculenta
Ordförklaringar med i ordlistan…lite tips bara :)
På livsmedelsverkets hemsida http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11600&epslanguage=SV finns en lång artikel om varför man inte bör äta murkla. Men det är ju så gott….
Min fundering kanske är ologisk men om man torkar murklorna i svamptork vilket tar max 24 timmar eller mindre, finns det då behov av att låta dem ligga “öppet och luftligt”? Om de redan är torra kan de väl inte bli torrare? Eller tänker jag fel? Skulle giftet avdunsta i luften även sedan murklan är torr? Låter inte logiskt för mig!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.