0 310 visningar

5 svar

Spiken i bäcken

Ingemar

6 maj 2007 kl. 23:08

Hittade de här i bäcken idag, bäckspik (Cudoniella clavus). Ynkligt små var de, så vad kallar man de då. Bäcknubb? Det går att hitta en art till i släktet stubbspik (Cudoniella acicularis), fast då på hösten. De är ännu mindre de rackarna, så där 5 mm långa, och det är tur att de lyser vita så det går att hitta dem på gamla (ek?)stubbar och då är de desto fler.

0

Ingemar

6 maj 2007 kl. 23:25

Kanske bäst att skicka stubbspiken också ifall nån undrar hur den ser ut. Här är den då rejält förstorad mot verkligheten. Namnet är inte så dumt, det är lite som nubb fästade i trät. Bilden är tagen i höstas.

0

Spiken i stubben

Irene A

7 maj 2007 kl. 07:55

Kul med bild av stubbspiken! Ska man döma av mossan intill, vill den ha ganska fuktig ved. Stämmer det?

0

Tina Nordberg

7 maj 2007 kl. 07:56

Det är bara nubb allihop. Rara små rackare. Du är som jag Ingemar känner för de små.

0

Spiken i stubben

Ingemar

7 maj 2007 kl. 14:16

På den här platsen är det tre stubbar ganska nära varann som det varit stubbspik på. Stubbarna är rätt medfarna. Jag skulle tro att de vill ha ganska fuktigt. Marken torkar nog inte ut så fort med allt löv som ligger. De brukar vara säkra och komma år efter år.

Visst är de små rara, Tina. Och ofta väldigt vackra, sedan behöver man inte stora svampkorgar när man går på svampjakt. Inget rensande när man kommer hem. Ibland räcker det med att rota runt på några kvadratmetrar i taget med luppen i beredskap. En del av oss har det bra ;)

0

Spiken i stubben

Irene A

8 maj 2007 kl. 07:59

Tack för biotopbilden! Det är nog så att riktigt murkna stubbar kan suga upp och behålla mycket vatten, så att de fungerar som fuktmagasin i sig själva. Lövtäcket hjälper förstås också till att minska avdunstningen.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone