Jag undrar om det är normalt att 8 av 10 svampar( ej kantarell) är angripna mer eller mindre av dessa små genomskinliga larver med svart huvud? och var går gränsen för att använda svampen? Hur är kremlor som matsvamp? finns det verkligen så många kremlor som är oätliga som man förväxlar så lätt med de ätliga? Hittade mängder av olika kremlor förra året men vågade mig inte på att smaka sen var de flesta även angripna av dessa larver, som heller inte alls syns utifrån.
jag brukar skära bort de angripna delarna så att det bara är fast och fint kött kvar, känns dumt att kassera en hel svamp bara för att den blivit lite småäten
kremlor är inte så jättesvårt har jag förstått, tumregeln är väl den att så länge den inte är skarpsmakande är den ätlig!
däremot finns den i så många färgvariationer att den är svår att namnge(om den inte doftar karakteristiskt av skaldjur som sillkremlan)
ta och provsmaka de yngsta exemplaren, har man tur kanske man hinner före larverna
en fråga till nån som vet;
Vad är det för kryp som har sådana larver???
Ja, förr eller senare kommer larvangreppen på de flesta svamparter.
http://www.lu.se/upload/LUPDF/Biologiska_museerna/faunaflora062.pdf
Ibland kan det vara 10 av 10 som är angripna, Maria. Om du tänker att det finns en massa olika arter av svampmyggor som ska ha svamp till frukost, lunch och middag så förstår du kanske att det är mycket tuggat ute i skogen. Jag har plockat stensopp som varit angripen innan den knappt kommit ur markytan, så de är snabba också.
Matsvampen du plockar ska vara fast , fräsch och utan mögelangrepp innan de hamnar i den luftiga svampkorgen. Om du som jag inte gillar extra protein så skär du i svampen och ser vad du hittar.
Kremlor är som regel besvärliga att artbestämma riktigt. Om du är *helt* säker på att det är en kremla så går det alltid att smaka för att känna om den går att ha till mat. Med gröna kremlor finns det en viss förväxlingsrisk med lömsk flugsvamp som är dödligt giftig, så den är bra att kunna.
När vi plockar blek taggsvamp häruppe i Västerbotten, är de nästan aldrig larvangripna. Det handlar alltså om minst 99% av svamparna.
Längre söderut är den arten väldigt ofta angripen.
Är det någon art av svampmygga som har specialiserat sig på blek taggsvamp, som inte klarar av att övervintra i Norrland? Annars är många andra svampar maskätna för det mesta, alla soppar, goliatmusseron, sotvaxing t.ex. Men rimskivling och de få sillkremlor jag hittar brukar klara sig bättre.
Vildväxande champinjoner har blivit allt mer maskfria med åren - i takt med försämrat närseende… Nu måste luppen fram för att upptäcka de extremt små larverna som brukar befolka dem.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.