0 477 visningar

18 svar

Första Champinjonen???

Nina A

14 maj 2007 kl. 19:12

döm min förvåning när jag på väg till jobbet snubblade över dessa ljuvligt doftande champinjoner

Lite i tidigaste laget?

0

PiaFia

14 maj 2007 kl. 19:20

Så gott, och grattis!!

0

Lena M

14 maj 2007 kl. 19:39

Jamen visst är det märkligt att det poppar upp så många olika arter så tidigt, eller ?
Det är ju bara i mitten av maj och det har varit torrt och kallt länge, vad säger ni som har koll på detta ?
Grattis Nina, champinjoner är ju så gott, vet du vad för art det är ?

0

Nina A

14 maj 2007 kl. 19:48

jag _tror_ att det kan vara knölchampinjon.Inte helt hundra på svamp än men i beskrivningen står det något om att den är ” ofta tvärt vidgad nere vid den lökformade fotbasen.”

doftar gott och milt av mandel
hade förväntat mig vårmusseroner och murklor men det att första fyndet blev champinjoner :D.Riktigt otippat :D

0

Lena M

14 maj 2007 kl. 19:53

Jag åt knölchampinjon förra säsongen , oj vad gott !
Nu kan man börja att hoppas på en bra svampsäsong, åtminstone började den överraskade.

0

Daniel Persson

14 maj 2007 kl. 20:40

Nu vill jag ju inte vara någon olyckskorp här, men enligt min erfarenhet så är karbolchampinjonen ofta den champinjonart som visar sig först på våren/sommaren. Den gula tonen på bilden skulle också kunna tyda på det (även om det finns goda gulnande arter också)

Å andra sidan så säger du att den luktar gott vilket inte talar för karbolchampinjon. Fast om det börjar lukta skumt när du steker den, då vet du… Mina föräldrar kom så långt med ett gäng champinjoner en gång, varpå hela köket luktade fenol resten av den dagen.

0

Nina A

14 maj 2007 kl. 20:50

det står att den ska gulna kraftigt vilket det inte gör, visserligen gulnar den, men inte i stor grad

och så doftar den gott och champinjonlikt :) lika bra att jag petar ner det i stekpannan med detsamma så får vi se :)

0

-såja

Nina A

14 maj 2007 kl. 21:03

nu vet jag inte hur fenol(?) luktar
har du nån mer doft jag kan jämföra med?
tycker det doftar stekt god svamp

inväntar dock lite svar från de med en * innan jag tar en smakbit

den växte i en “spaljelåda”(ca 50cm x 2m) där det även växte en vildvinsranka.lådan låg i södersol och precis bakom finns en slänt där jag hittat snöbollschampinjoner

0

-såja

Michael Krikorev

14 maj 2007 kl. 21:40

Hej Nina, känner du en mandel- eller anisliknande doft på de färska champinjonerna då hör den till snöbollschampinjongruppen. Jag tror din svamp hör dit men vore förstås mer säker om jag fick känna doften själv. Giftchampinjonen (=karbolchampinjon) luktar riktigt illa vid stekning.

0

-såja

Nina A

14 maj 2007 kl. 22:25

mandel och anis, jajamän :)
väldigt behaglig doft före och efter tillagning

förra säsongen hittade jag en del champinjoner och dessa luktade lika “rätt” dom de jag hittade då

0

-såja

klas jaederfeldt

14 maj 2007 kl. 22:36

karbol var sådant som man ströade efter sig på torrdassen, vad det gäller giftchampinjonens gulnande så gulnar den kraftigt , för att efter en stund bli brunaktig i skrapet, de ätliga ch. gulnar och gulheten sitter kvar

0

-såja

Daniel Persson

15 maj 2007 kl. 00:00

Då är det bara att gratulera, Nina!

Jag kanske ska rätta mig: De första champinjoner JAG brukar hitta är alltid karboltyp, vilket ju är lite försmädligt.

0

Klas J eller *

Lena M

15 maj 2007 kl. 07:30

I ditt svar till Nina igår ang. champinjoner så tolkar jag det som om alla arter som “bara” gulnar vid skrapning / tryck är ätliga. Kan man ha det som en tumregel ?
Några arter innehåller höga doser av kadmium hur farligt är de att äta av dem, skall man kanske undvika dem helt ?
Jag tycker att ch. är så gott och vore glad om någon kan klargöra det hela eller lite iallafall.

0

Klas J eller *

Irene A

15 maj 2007 kl. 08:57

Jag vet inte om det här klargör något, men det är inte bara ätliga champinjoner som gulnar. Eftersom alla giftchampinjoner gulnar, men kanske inte alltid är så tydligt mörknande eller urbleknande, är det INTE någon bra tumregel.
Då gäller det ju att vara observant på förändringen av den gula färgen den närmaste halvtimmen efter att man har tummat på svamparna också.
Ett bra luktsinne är nog mera pålitligt när det gäller champinjoner.

Det man vet om arterna som gulnar, är att de innehåller höga halter av både kadmium och agaritin, och det rekommenderas att man äter dem med måtta, d.v.s. inte varje vecka året runt.
Det finns forskning som pekar på att dessa ämnen ackumuleras i kroppen, men att det mesta försvinner igen på några månader, om det inte sker en kontinuerlig tillförsel.

0

Klas J eller *

Lena M

15 maj 2007 kl. 09:13

Tack Irene, men jag fattade det så att de giftiga champinjonerna ( också ) gulnade först för att sedan anta en brun ton.
Mitt luktsinne tycker jag inte är någe vidare, kanske att det går att träna upp, men de svampar jag hittde förra året luktade gott.
Och så ofta hittar jag inte champinjoner, kanske fyra fem gånger förra året och mest i häst/kohagar och under gamla granar. Får väl läsa på mera och så hoppas jag på hjälp ifrån er när de blir dags.

0

Klas J eller *

klas jaederfeldt

15 maj 2007 kl. 09:44

tack Irene, jag uttryckte mej luddigt där, vet ju att inte alla Champinjoner gulnar.
det finns även en tysk undersökning som visar att så gott som allt kadmium går rakt igenon kroppen

0

Klas J eller *

Irene A

15 maj 2007 kl. 10:27

Lena, fortsätt gärna att visa bilder och fråga om du hittar champinjoner framöver, men risken är rätt liten att du ska träffa på giftchampinjoner i dina trakter. De är sydliga arter med ströfynd upp till Västmanland och Uppland, så du ska ha en väldig tur, eller otur (?), för att hitta dem i Gästrikland. Jag har aldrig sett dem i Dalarna, bara en gång på Gotland (som jag inte glömmer).
Jag kan intyga att giftchampinjoner som hamnar i stekpannan luktar fruktansvärt illa… Den lukten tror jag inte att man missar även om luktsinnet är dåligt.

0

Klas J eller *

Lena M

15 maj 2007 kl. 10:58

Tack för de, det ska jag göra !

Men vad lungt det är på guiden, ingen som gjort något fynd eller annat av intresse för oss. Ingen som har några funderingar om svamp, är det bara jag som inte är fullärd ?
Nej, skämt åsido jag vet att det inte finns mycket att rapportera ännu, ” lungnet före stormen ” kanske.

0

Klas J eller *

Bo E

15 maj 2007 kl. 17:20

Här blåser det rejält, nästan stormbyar till och från!

Regnet har blåst bort men det kom ju i alla fall en del igår.

Tycker att ni fört en intressant diskussion om champinjoner. Stämmer bra med mina egna erfarenheter, har hittat giftchampinjon en gång.
Ätliga blir det ganska många om somrar / höstarna såp jag hoppas klas j har rätt om kadmiumet.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone