murklor såg jag på dryga timmen men vill gärna veta vad ni tror om nr 1, är det en klormurkla? Tyvärr så stod den på gränsen inne på en tomt så jag undersökte den inte så noga.
2. 5 toppmurklor strax bortom vid vägkanten
3. och en ensam stenmurkla efter skogsväg.
Hej Lena!
Vilken lyckad dag du haft i skogen idag.
Inte visste jag att toppmurklor kunde växa på dina breddgrader, jag har bara hittat toppmurkla en gång och ett exemplar för längesedan.
När det gäller svamp nummer ett så tror jag inte att det är en klormurkla utan att det är en skålsvamp.
Kolla på vinterskål Úrnula hiemális om det är den så borde du få det bekräftat och rapportera den för i Rymans bok så står det att den är sällsynt.
Kolla på skålsvampar och sid 637 i Nylens svampbok om växtplatsen kan stämma! I Rymans bok Svampar är bilden mer lik din, du får nog köpa den boken också.Den kostade knappt 300 att skicka efter på nätet jag betalade mycket mer för min och det är det är när den kom ut 1986.
Ta med en svamp hem och beskriv den så gott det går.
Fot? Lukt? kolla i lupp eller förstoringsglas om den är filthårig eller andra speciella kännetecken.
Jag tror att nr 1 är en skålsvamp men jag är inte duktig på dem.
Jag hittade en skålsvamp förra året som jag aldrig fick eller kunde artbestämma. Den satt i lite smågrus efter en väg.
Kul att du hittar så mycket Lena.
Den första skulle nog kunna vara klormurkla, men troligare är nog ändå öronmurkla som är betydligt allmänare. Av bilden att döma ser det ut att finnas både barr- och lövträd i närheten, så ingen av dem kan uteslutas.
Du skiljer dem lätt åt på doften.
Lena, jag har hittat både klormurklor och öronmurklor på samma slags marker - där även toppmurklor kan förekomma.
Jag lutar åt klormurkla på din bild, för den är oftast tydligare och djupare skålformad än öronmurklan. Båda hör förstås till gruppen skålsvampar…
Om man inte känner någon klorlukt (som inte är tydlig om svampen börjat bli torr) kan det underlätta att lukta på en bit som man har mosat mellan tummen och pekfingret.
Jag hittade en bra bild av klormurkla här:
http://micologia.net/g3/Disciotis-venosa/Disciotis_Venosa
Där syns en annan viktig karaktär hos klormurklan, de små bruna fnasen på utsidan - tydligast närmast kanten.
Ja det tror jag också. jag var och hämtade ett ex. i morse och den luktar svagt av klor och har bruna fnas på kanten , utsidan. Marken är rätt så bördig för det har legat en jordhög där tidigare och det är ungeför ett tjugotal meter till platsen där toppmurklorna växer. Klormurkla spikar vi, tack för klargörandet.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.