Hej!
Intressant att höra i vilken typ av skog som ni hittar mest Karl-Johan?
Gjorde upptäckten förra året att man kan finna dem i granplanteringar!
Bästa svampboken om matsvampar är Nya svampboken rekommenderas till alla nybörjare, den gröna färgen på boken är sista upplagan.
Förf.Pelle Holmberg Hans Marklund
Barrskogs-Karl-Johan växer ofta i “granplanteringar” fast dessa “planteringar” måste ju vara komna till någorlunda ålder både för att svampen ska växa och plockaren tränga sig in i den.
Karl _ johan växer även med en blekare variant nära träd som ek och bok i parker och hagar.
Tror att det bör vara gräsmark och inte alltför mossiga eller torra hyggen o. dyl.
Även på skogsvägar har jag hittat många Karl - Johan där gräset växt till, aldrig på nyanlagda eller mer trafikerade vägar.
Vad gäller granplanteringar bör man kanske fundera på vad det varit där före granarna. Oftast är det ju gammal äng och betesmark som “barrat igen” av gran när jordbruk lagts ned i skogstrakter.
Har märkt att t ex trattkantareller trivs i planterad granskog som vuxit sig tämligen hög, gallrats och “mossat till sig” i marken. På vissa av dessa platser kan man ana ett gammalt beteslandskap med gles blandskog före “graninvasionen”.
Det stämmer bra vad bo e skriver. Gamla betesskogar med gran hör till vårt lands mest artrika biotoper.
Där brukar man också kunna hitta gula kantareller och ett par varianter av sillkremlor, fårticka och blek taggsvamp. Men det är också där man lättast stöter på våra giftigaste svampar, toppig giftspindling och vit flugsvamp…
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.