Hej! Blev lite eggad av diskussionerna kring goliatmusseronen och synonymer. Tack Irene för intressant läsning!
Jag undrar om någon av er är bekant med namnet Tricholoma pseudoalbum? Det verkar vara en dubbelgångare till rättikmusseronen. Hittade en bild från Borgsjö här:
http://home.worldonline.dk/mccons/PICT/T.pseudoalbum.html
IndexFungorum.org behandlar namnet som synonym till T. stiparophyllum
Googlade och fann några bilder:
http://www.myco-vaud.ch/gallery/smv2005/Tricholoma_stiparophyllum_GB_WEB?full=1
http://www.fugleognatur.dk/english/gallery_uk.asp?mode=ShowLarge&ID=12635
http://www.bioimages.org.uk/html/T79597.HTM
Är det helt enkelt så att vår vanliga rättikmusseron T. album nu ska heta T. stiparophyllum? Eller är det olika arter?
Vore kul att få ta del av lite mer info om dessa namn.
Intressant! Ibland har jag också undrat om rättikmusseronen verkligen kan ha så variabelt utseende som jag har upplevt.
Enligt den här nyckeln från det tyska forumet
http://www.pilzepilze.de/cgi-bin/webbbs/pconfig.pl?noframes;read=106785
(hämtad från Flora Neerlandica), är T. album och stiparophyllum olika arter (men det är ganska vaga karaktärer i nyckeln). Där ser T. stiparophyllum ut att passa in på den art vi har kallat T. album.
Men om man läser vidare i diskussionen kan man läsa att Krieglsteiner har sammanfört T. album var. thalliophilum, pseudoalbum und stiparophyllum till en art, T. album. Det utesluter i och för sig inte att det kan finnas flera olika arter i komplexet, men underlättar artbestämningen…
När det gäller T. pseudoalbum, är det Bons egen art, och där har han själv backat, och senare ansett den vara synonym med T. album.
Det är kul att göra djupdykningar bland svamparna emellanåt för att försöka komma underfund om bakgrunden till våra artuppfattingar och namnbruk.
Man upptäcker att det rör sig om tillfälligheter för det mesta, framför allt handlar det om vilka tolkningar som har slagit igenom i olika länder.
Namnet Tricholoma album bygger på Schaeffers Agaricus albus från 1774, som har tolkats på flera olika sätt; dels som rättikmusseron och/eller ekmusseron, dels en annan liten vit art, Calocybe constricta(!)
Ca 75 år senare beskriver Seth Lundell en art som han kallar Agaricus stiparophyllus. Den arten kan inte heller ges en självklar tolkning, eftersom doften inte anges som “raphanoid”, utan jämförs med Tricholoma acerbum (vilken art man nu menade med den..?), och med runda sporer, 3-4 my.
Hur som helst, så passar de senare tolkningarna av T. stiparophyllum bra in på vår rättikmusseron, och den uppfattningen tycks bli allt mer utbredd, d.v.s. att det namnet ska ersätta Tricholoma album.
Jag har tittat på några artlistor från andra länder och bl.a. upptäckt att:
Tricholoma lascivum har växt med bok
Tricholoma album med ek
och Tricholoma stiparophyllum med björk.
Tack för info Irene! Jag håller med att det är lite vaga karaktärer i den tyska nyckeln. Jag kan inte tyska men efter lite babelfishing så uppfattade jag skillnaderna så här:
T. album:
* Hatt upp till 6 cm, med jämn, slät hattkant.
* Söljor fåtal eller saknas.
* Växer huvudsakligen med ek.
T. stiparophyllum:
* Hatt upp till 10 cm, ofta med ojämn och fårad hattkant.
* Söljor finns.
* Växer huvudsakligen med björk.
De skriver ju också att det är tveksamt om de bör betraktas som olika arter. Men det kommer iallfall få mig att hålla ett extra öga öppet nästa gång jag stöter på rättikmusseroner :-)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.