0 348 visningar

9 svar

3

Lena M

18 jun 2007 kl. 14:21

oätliga svampar var allt jag såg idag. Den på första bilden växte på vedrester, ingen doft och ngt. syrlig smak, ihålig fot. Tvåan också på vedrester, den hade ljusa skivor och den tredje på hästspillning, mörkt bruna skivor.
Knapphändig information, men någon vet kanske vad det är.

0

Tina Nordberg

18 jun 2007 kl. 14:42

Det där blir du nog inte mätt på.

0

Lena M

18 jun 2007 kl. 14:54

Jag är inte så stor i maten, får äta smultronen till efterrätt.

0

Tina Nordberg

18 jun 2007 kl. 21:53

Hoppas du hittat många smultron då. Det är mitt favoritbär. Hittade ett tiotal idag vid vägkanten fullsmockade med avgaser men uuuuuuunderbart goda.

0

Irene A

19 jun 2007 kl. 09:33

De två första tycker jag ser ut att vara samma art, en brun form av blek nagelskivling (vet inte om den är artskild från de blekgula till orange färgformerna).

Den tredje ser ut att kunna vara en broking (Panaeolus), men kanske mer troligt gul kragskivling (Stropharia semiglobata) eller någon slätskivling (Psilocybe). Det kunde eventuellt ha underlättat med en närbild på skivor och fot.
I valet mellan de sistnämnda har båda klibbig hattyta, men kragskivlingen är även klibbig på foten.

Det kan vara svårt ibland att avgöra klibbigheten på svampar i torr väderlek. Då får man utföra “kyssprov enligt Melot”:
Man fuktar läpparna lätt och pussar svampen. Känner man att den vill hänga kvar, då är det intorkat klibb på den.

0

Lena M

20 jun 2007 kl. 07:17

Tack Irene för svaret, jag får väl testa att pussa svampen nästa gång jag träffar på den.

Det har inte kommit något ätbart i skogarna men de här två såg jag igår och min gissning är sommarticka och någon navling.Den växte rikligt i barrvedrester i planterad granskog

0

3 Del 2

Irene A

20 jun 2007 kl. 09:07

Sommarticka håller jag med om, den verkar vara mycket finporig.

Den andra är inte någon navling. Den är brunsporig, och jag har försökt avgöra om det är en gifthätting eller möjligtvis sommarstubbskivling. De kan vara till förväxling lika. Båda växer vanligtvis på barrved, och kan uppträda i markerna nu.

Den här ser i alla fall ut att vara mycket tunn i hattkanten och vara riktigt strimmig, så det lutar mest åt gifthätting. Den ska i så fall lukta och smaka mjölaktigt.

0

3 Del 2

Lena M

20 jun 2007 kl. 09:16

Hoppsan !
Det är den man kunde förväxla med föränderlig tofsskivling, men jag tycker inte att de är så lika och de här växte inte gyttrade.  Ska iallafall kolla den närmare i em,tack för det.

0

3 Del 2

Lena M

20 jun 2007 kl. 17:41

På spaning efter svampen som ev. kunde vara gifthätting men den var spårlöst försvunnen. Istället såg jag mängder an föränderlig tofsskivlig ( se bild ) och då blev jag plötslig väldigt osäker och lät den stå kvar. Så kan de gå.
Två andra arter i samma miljö fann jag och vad är det på andra bilden ?

OJ, vad de regnar just nu !

0

3 Del 2

Lena M

20 jun 2007 kl. 17:43

Tror att de här med bilderna börjar bli mer regel än undantag.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone