Irene, det är väl OK att rapportera att man hittat kantarell oavsett vilken art det är. Kantarell är ett släktesnamn OCH ett artnamn.
Till BaWa: Nej det kanske var kåldolmar! Jag har inte kontrollerat det. På vilket sätt det var fel förstår du väl (jag vill inte ens skriva ordet).
Tyvärr uppstår det problem ibland när man ska tydliggöra vilken bil det är för andra eftersom det finns så många likadana Volvo så därför brukar jag alltid lägga till färgen när jag berättar om vilken bil han eller hon har.
Det hade naturligtvis varit bäst att kunna ange den vetenskapliga och exakta identiteten, dvs chassienumret, men av någon anledning brukar folk ha mycket svårare med att lära sig dem samt att de oftast har svårt att hitta det när de bara får en hastig glimt av bilen. Färgen brukar de dock ganska lätt hinna med att se.
När jag plockar med mig kantareller hem vid blåbärsplockning har de alltid stora blåa fläckar. Är detta fläckkantarell? När jag var liten och målade med vattenfärg blev det alltid grönt när man blandade blå och gul färg. Så är inte fallet med kantarellerna. Finns det någon som har en vettig förklaring? Jag tror att det är något elektroniskt.
Förlåt, jag kunde bara inte låta bli ;)
Har du sett herr Kantarell
bort i enebacken?
Han kom dit i förrgår kväll
med sin hatt på nacken.
Den är gul och den är grann,
passar just en sån man.
Passar åt herr Kantarell
bort i enebacken.
Har du sett fru Kantarell
i den gula kjolen?
Hon är rund och glad och snäll,
skiner rätt som solen.
Jämt hon har ett rysligt fläng,
tidigt uppe, sent i säng.
Alltid glad, fru Kantarell
i den gula kjolen.
Alla barnen Kantarell
hundra visst och mera,
krupit upp ur gräsets fäll
och bli ständigt flera.
Alla knubbiga och små
med sina gula koltar på
komma barnen Kantarell,
hundra visst och flera.
Äsch, ville bara “neutralisera” diskussionen. Visst sjutton ska kantarell få vara kantarell. Gul, vit, blå, lila, tratt, grå, blek osv. MEN visst finns det olika sorter. Som kanske kan ta på sig olika kostymer. Jag har all respekt för ert kunnande men ärligt talat hoppar jag inte högt i trädgården för att jag har hittat mogna vinbär. Dom kan ju vara röda, vita eller svarta. OBS! Skrivet med mycket humor!
Ursäkta men…..
Spelar väl inte så stor roll om man kallar kantareller för gul kantarell? Om nu någon råkar säga/skriva GUL innan så behöver det väl knappast leda till pekpinnar och osämja?
Jag heter Morgan, och går inte i taket när nån kallar mig Mogge!
Det finns ju en hel del olika sorters kantareller, och när jag talar med någon om att jag hittat kantareller så säger jag ibland GULA så att det inte ska bli missförstånd om det är Cantharellus cibarius jag har hittat.
Live in peace and unity!!!!
Klas, vill inte tjafsa, men http://www.recepthjalpen.se/vinbar.html.
Om jag nu hittar kantareller som är gula i färgen, om jag hittar smultron som är blå, om jag hittar lingon som är vita??? Som tandläkare har jag sett både vita, gula, gråa och svarta tänder på homo sapiens. Och de är fortfarande tänder :)
Hej på Er!
Jag vill bara tala om att jag har hittat gula kantarellembryon i Umeå. Det är så skönt att kunna se den gula färgen som lyser mot en från marken.
Jag tycker att “gulisa, trattisar, kallisar är gulliga namn. Vi som säger så är inte mindre seriösa el okunniga för det.
Var och en får väl hålla på sitt och må bra utifrån det. Det finns tillräckligt mycket med pekpinnar här i världen som är mycket grövre än vad som diskuteras här.
Vad är egentligen “vanliga” kantareller? Ordet vanliga torde i detta sammanhang vara de mest förekommande. Ser man till Västerbottens kust och inland så är den klart mest förekommande kantarellen trattkantarell. Borde det inte då vara den som ska kallas “vanlig” kantarell? Styr vi upp mot Västerbottens fjälltrakter så är det helt klart den gula kantarellen som är den mest förekommande så där borde det ju vara den som kallas för “vanlig” kantarell. Krångligt det här…. Vore det inte bäst att låta bli att använda ordet “vanlig” när det gäller svampar.
Gul gul gul gul är ju faktikt färgen och att folk använder detta adjektiv visar ju att det behövs. Man måste kunna ifrågasätta invanda föreställningar. Det är klart att för oss som plockar svamp ofta är kantalrell tillräcklig beskrivning men det finns ju så många fler som plockar och det är klart att det är dumt att art och släktnamn är samma. Varför inte lägga till i definitionen: kantarell, vard. gul kantarell.
Allt gott
I kväll åt Svea Silverstolpe-Johansson och jag en härlig omelett toppad med kantarellstuvning. Vad det var för slags kantareller vet jag inte men goda var dom. Jag tror att det var kantareller för de såg ut precis som när jag var barn och då sade alla kantareller och alla visste vad som menades.
Nu är det svårare för en del kallar dem för något annat och snart vet ingen vad någon menar.
Det var allt bättre förr när kantareller var kantareller…
Visst är det så, allt är svårare om man håller fast vid det gamla och vägrar att acceptera förändringar.
Förr visste alla vad en liter var. Idag är det lite svårare att komma på bolaget och beställa en liter. När de tittar frågande på dig och du säger en vanlig liter så hjälper det inte så mycket, inte ens om du anger färgen ;-)
“När förändringens vindar blåser bygger somliga vindskydd medan andra bygger vindkraftverk.”
Jag är otroligt dålig på svamp, föröker lära mig lite genom att läsa här på foumet. Men om jag förstår tråden rätt så ska man kalla alla kantareller som är gula bara för kantareller.
Men när jag tittade på DN´s webbtv där svampkännaren Bosse Nylén presenterar några svampar däribland kantarell så kallar han dem “bleka kantarellen” och “vanliga gula kantarellen”. Där den gula ska lukta mer och vara tunnare. Så om de ser både ser och luktar annorlunda än varann, är det inte bättre att kalla dom bleka eller gula. Var bara en tanke, ni som ör gamla i gamet vet nog bäst.
Yukio, jag delar din uppfattning, men de som är gamla i gamet vet inte alltid bäst.
För hundra år sen, innan svampkunnandet i landet var så utbrett som idag, kallades alla svampar för “sopp” och dög inte som människoföda. Undan för undan lärde man sig några ätliga arter och artgrupper, som t.ex. “kantareller” och resten var fortfarande bara oätlig sopp.
Sopp som sopp, så har det alltid varit och så ska det väl förbli..?
min svärmor är ingen svampkännare. Hon kan en svamp (tänker inte berätta vilken…) och när jag berättar att jag har hittat kantareller så kommer alltid följdfrågan: “Gula, eller?”
Ska jag då, som en god svampmänniska säga: “Nej, kantareller!”?
Jag måste få veta! RIsken är ju att jag förvirrar min svärmor ännu mera, men det kanske det är värt för att få vara med i “svampklubben”...
;-)
Men hur orkar ni…. Säg vilket ni vill. Säger ni gul kantarell så vet alla vilken ni menar och ni lär knappast bli halshuggna av dom som nu envisas med att säga kantarell. Eller också säger ni kantarell och får räkna med att alltid få följdfrågan - var det trattkantarell eller den gula du hittade, om ni inte pratar med väldigt svampkunniga förstås som vet att den heter kantarell. Välj själva.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.