Hittade för några dagar sedan gott om strävsoppar i betesmark, dominerad av hassel.
Vid samtliga fynd växte hasselbuskar i olika storlek.
Soppen var mycket lik björksopp men med mörkare gråbrun hatt, tyckte jag.
Den svarnade oxå mer än blånade vid brytning.
Är det hasselsopp?
Jag är nästan säker efter att ha sett hasselsoppen i databasen, men text saknades om den.
Här hos mig växer inte hassel så jag har nog inte sett nån. Kom just in efter en promenad. Jag såg min första citronslemskivling för i år men den var redan förtorkad det är ju tragiskt att vi inte fått mer än några mm regn. Man borde väl prata med den som fördelar gåvorna som det är nu har det varit lite för mycket av detta goda söderut. Det har utlovats regn i dag men jag tvivlar…
Bo E, din beskrivning av hasselsopp stämmer bra, tycker jag. Den är mycket lik den vanliga björksoppen, men är oftast spinkigare, och så svartnar den. Det gör inte björksoppen.
björksopp: Leccinum scabrum
hasselsopp: Leccinum pseudoscabrum (pseudo=falsk -betyder på ett ungefär att den försöker likna björksoppen)
Tack för bekräftelse!
Jag plockade en del i tron att det var björksopp men såg sen hur hiskeligt svart den blev, samt att den växte med hassel där det inte syntes några andra träd.
Kul med ny bekantskap, tyckte den funkade ungefär som björksopp i svampblandningen.
Sen vinner ju alla soppar på torkning, framför allt stensopp och sandsopp enligt vad jag erfor förra säsongen.
Jag menar att björksoppen blir väldigt fort dålig efter plockning, mjuk och slafsig i konsistensen.
Den erfarenheten har gjort att jag aldrig bryr mig om att ta den. Om jag händelsevis plockar några strävsoppar (i brist på andra svampar) till mat, håller jag mig till asp-, tegel- och tallsopp.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.