Var ute och plockade, blev väl någon liter kantarell, fem brunsoppar och en rad andra grejer som jag skulle vilja ha lite identifieringshjälp med.
Först har vi två riskor; vit mjölksaft, växte i blandskog. Är det ätlig eller skräp?
Sen några röksvampar; är det något att ha? Jag får det till gyttrad röksvamp, men de är mycket brunare än bilden jag har i min bok.
Och om de är något att ha, hur ska man tillaga dem?
Till sist en sopp jag är lite fundersam över, är det en gallsopp jag har råkat på?
Är röksvampar överhuvudtaget något att ha?
Antar att man gör på samma sätt med alla röksvampar, men har inte hittat något recept någonstans.
Riskan luktar ingenting vad jag kan känna. Hade varit kul att veta, den finska risksalladen låter ju väldigt god.
Tack för infon om gallsoppen. Rätt i soporna med den. Nu ska vi bara se om min torkning av brunsoppen går vägen, de är väldigt fuktiga.
hej igen
jag tycker inte röksvampae är matsvampar, de smakar inget, men så länge frukyköttet år vitt går de att äta. Man kan väl ha den som blandsvamp med någon mer smakrik art, t ex kantarell eller Karl Johan när man inte hittat så många av dom sorterna.
Till risksallad kan man ta pepparriska (brun med en papill i mitten av hatten, vit mjölksaft), skäggriska (zonerad, vit mjölksaft, växer vid björk) eller skogsriska (finns två varianter, den har t ex en fot som känns som en cykelslang, vit mjölksaft). Om du kollar i databasen så kan du se bilder på riskorna.
Röksvamparna är helt vita, och unga och ganska fasta. De varken känns eller luktar speciellt aptitligt, kanske ska slänga dem istället, det verkar ju inte vara någon större smaksensation.
Men riskan, den blöder ju vitt och jag har kikat på dem i databasen och i böcker, men tycker att det är för knepigt (skäggriska är det ju inte). Ingen som kan kika på bilderna och vara säker? =)
Hej Niklas,
ville ge dig lite info angående röksvamparnas ätlighet.
Du fick lite förvirrande svar.
Svamparna är som köttet, man bör inte blanda hur som hälst, tex levern,kottleter och ugnstäk o.s.v.
Röksvamp är inte en blandsvamp.
Italienare älskar dom.
Hade tur att hitta en läderboll som var över 15 cmm i diameter häromdag.
Halva blev en cm.tjocka skivor som doppades med vispad ägg och friterades som fattiga riddare.
Andra halvan tunnskivades och skars i mindre delar. I en teflonpanna lade jag lite smör,en Msk oliv olja, halva hackad rödlök en klyfta finskuren vitlök,fräste lite,la till röksvampen och en skvätt mjölk,täckte med lock i medelvärme,efter 5 min. lyfte bort locken, rörde om och väntade tills vätskan nästan hade ångad bort.Sen hällde i 1 dl.vispgrädde blandade tills allt blev kremig,la i lite hackad persilja och saltade.Bäst blir på hårdmacka.Du kan använda alla röksvampar, med det ska vara vita och fasta vid snitt.Prova.
Okej, tack, det var tur, jag hade tänkt att göra svampjärpar; planen var att blanda ut dem med lite odlade champinjoner, kanske lite taggsvamp. Blanda i lite bindande grädde och ägg, sen forma små järpar, steka i ugn och frysa in.
Men trots att det var en god idé kanske jag ska testa dem som de är då... De är helt vita och ganska fasta.
Fortfarande ingen som har något tips om riskorna?
Låt säga att jag inte har fått någon av peppar- eller skogsriska, är det någon fara att chansa med riska?
Den är alltså vitblödande, utan lukt.
Dett finn över 100 olika riskor i Europa och nästan lika många i Sverige.Dom som är intressanta för svampätarna är inte så många: Blodriskorna, Mandelriska, Skogsriska,Pepparriska,Skäggriska,( de sista 3 s.k.finskariskor ska först avkokas i kokande saltvatten i ca 5 minuter och jag använder dom i sallader)I Finland använder man sig av flera arter men man har en speciellt process.OBS! när du fotograferar sätt en tädsticka brevid svampen så att man kan uppskatta storleken och kolla under vilken träd den växer.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.