0 660 visningar

10 svar

Riskor, soppar och röksvamp

Niklas

28 jul 2007 kl. 20:28

Var ute och plockade, blev väl någon liter kantarell, fem brunsoppar och en rad andra grejer som jag skulle vilja ha lite identifieringshjälp med.

Först har vi två riskor; vit mjölksaft, växte i blandskog. Är det ätlig eller skräp?

Sen några röksvampar; är det något att ha? Jag får det till gyttrad röksvamp, men de är mycket brunare än bilden jag har i min bok.
Och om de är något att ha, hur ska man tillaga dem?

Till sist en sopp jag är lite fundersam över, är det en gallsopp jag har råkat på?

0

Niklas

28 jul 2007 kl. 20:30

Hoppsan, röksvampsbilden var visst för stor, den får komma med här istället.

Taggsvampen, det är väl den vanliga, bleka va?

0

Gunilla L

28 jul 2007 kl. 20:58

hej
den sista bilden är en gallsopp. Ät inte den, smakar bläh ...

Röksvampen har jag aldrig sett en så mörk röksvamp, det finns en som kallas umbraröksvamp.

Riskan svårt att se arten Luktar den nåhot? Du får vänta till någon auktoriserad person hör av sig.

0

Niklas

28 jul 2007 kl. 21:58

Är röksvampar överhuvudtaget något att ha?
Antar att man gör på samma sätt med alla röksvampar, men har inte hittat något recept någonstans.

Riskan luktar ingenting vad jag kan känna. Hade varit kul att veta, den finska risksalladen låter ju väldigt god.

Tack för infon om gallsoppen. Rätt i soporna med den. Nu ska vi bara se om min torkning av brunsoppen går vägen, de är väldigt fuktiga.

0

Gunilla L

28 jul 2007 kl. 22:05

hej igen
jag tycker inte röksvampae är matsvampar, de smakar inget, men så länge frukyköttet år vitt går de att äta. Man kan väl ha den som blandsvamp med någon mer smakrik art, t ex kantarell eller Karl Johan när man inte hittat så många av dom sorterna.

Till risksallad kan man ta pepparriska (brun med en papill i mitten av hatten, vit mjölksaft), skäggriska (zonerad, vit mjölksaft, växer vid björk) eller skogsriska (finns två varianter, den har t ex en fot som känns som en cykelslang, vit mjölksaft). Om du kollar i databasen så kan du se bilder på riskorna.

0

klas jaederfeldt

28 jul 2007 kl. 22:12

om du skall äta röksvamparna, så skall de vara vita i köttet, och glöm inte att skala dem, annars blir de som varma tuggummin

0

Niklas

28 jul 2007 kl. 22:18

Röksvamparna är helt vita, och unga och ganska fasta. De varken känns eller luktar speciellt aptitligt, kanske ska slänga dem istället, det verkar ju inte vara någon större smaksensation.

Men riskan, den blöder ju vitt och jag har kikat på dem i databasen och i böcker, men tycker att det är för knepigt (skäggriska är det ju inte). Ingen som kan kika på bilderna och vara säker? =)

0

Franco Matli

29 jul 2007 kl. 10:48

Hej Niklas,
ville ge dig lite info angående röksvamparnas ätlighet.
Du fick lite förvirrande svar.
Svamparna är som köttet, man bör inte blanda hur som hälst, tex levern,kottleter och ugnstäk o.s.v.
Röksvamp är inte en blandsvamp.
Italienare älskar dom.
Hade tur att hitta en läderboll som var över 15 cmm i diameter häromdag.
Halva blev en cm.tjocka skivor som doppades med vispad ägg och friterades som fattiga riddare.
Andra halvan tunnskivades och skars i mindre delar. I en teflonpanna lade jag lite smör,en Msk oliv olja, halva hackad rödlök en klyfta finskuren vitlök,fräste lite,la till röksvampen och en skvätt mjölk,täckte med lock i medelvärme,efter 5 min. lyfte bort locken, rörde om och väntade tills vätskan nästan hade ångad bort.Sen hällde i 1 dl.vispgrädde blandade tills allt blev kremig,la i lite hackad persilja och saltade.Bäst blir på hårdmacka.Du kan använda alla röksvampar, med det ska vara vita och fasta vid snitt.Prova.

0

Niklas

29 jul 2007 kl. 12:06

Okej, tack, det var tur, jag hade tänkt att göra svampjärpar; planen var att blanda ut dem med lite odlade champinjoner, kanske lite taggsvamp. Blanda i lite bindande grädde och ägg, sen forma små järpar, steka i ugn och frysa in.

Men trots att det var en god idé kanske jag ska testa dem som de är då... De är helt vita och ganska fasta.

Fortfarande ingen som har något tips om riskorna?
Låt säga att jag inte har fått någon av peppar- eller skogsriska, är det någon fara att chansa med riska?
Den är alltså vitblödande, utan lukt.

0

Franco Matli

29 jul 2007 kl. 14:07

Dett finn över 100 olika riskor i Europa och nästan lika många i Sverige.Dom som är intressanta för svampätarna är inte så många: Blodriskorna, Mandelriska, Skogsriska,Pepparriska,Skäggriska,( de sista 3 s.k.finskariskor ska först avkokas i kokande saltvatten i ca 5 minuter och jag använder dom i sallader)I Finland använder man sig av flera arter men man har en speciellt process.OBS! när du fotograferar sätt en tädsticka brevid svampen så att man kan uppskatta storleken och kolla under vilken träd den växer.

0

Niklas

29 jul 2007 kl. 20:24

Okej, tack.
Det är väl bäst att slänga dem då, och ta lite kort väl ute i skogen nästa gång. Tänker aldrig på vad det är för träd jag är vid.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone