Har hittat stora exemplar av karljohansvamp som enligt en svampkunnig som jag träffade i skogen var i mycket gott skick. När jag kom hem och rensade var det lite larver i hattarna. Fråga ett: Bör jag slänga absolut allt som har en liten larvingång i sig men är utan levande larver? Fråga två: Är stammarna goda? Fråga tre: Var sitter den godaste smaken? I hatten eller i stammen?
Stammen / foten är inte på något vis sämre mat än hatten såvida inte larverna är för talrika.
Det är förstås väldigt svårt att veta hur kinkiga andra är, men personligen kan jag ibland lägga med bitar med små maskgångar om de är noggrant examinerade så att det inte finns kvar mask i dem. Likaså är det med porlagret. Om det inte blivit grönt och sladdrigt bör man kolla om det är maskfritt och ta med det i svampanrättningen. Det beror väl lite på tillgången hur kräsen man tycker sig ha råd att vara. Om det inte finns synliga ägg eller maskar i svampen, och om den inte har unken eller dålig doft tycker jag inte att det finns anledning att kassera, det är alltid bäst att göra grovrensning redan i skogen och bara ta hem det matnyttiga!
Tack!
Är rädd att det var mycket onödigt som kasserades idag under rensningen, men jag ska ut igen imorgon! Då ska jag inte vara lika kinkig. Jag läste i DN idag att Karljohansvampen har en vecka kvar i Stockholmstrakten innan den sväller upp och kan ge illamående vid förtäring. En fråga till, ser man det eller är det risk att man plockar en sådan utan att den är synligt dålig?
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.