0 326 visningar

9 svar

Hjälp med identifiering

Alex

4 aug 2007 kl. 17:37

Dessa två fick följa med hem idag men jag lyckades inte identifiera dem med Svampguiden. Kan någon hjälpa mig?

0

Michael Krikorev

4 aug 2007 kl. 18:00

Den röda är en kremla (möjligen storkremla).
Den lilla vita är en vitriska, förmodligen grönmjölkig (eller slät) vitriska.

0

Björn Arkenfall

4 aug 2007 kl. 18:02

Den stora röda är mycket troligen en kremla, ser ut som rödgul kremla och i så fall är den ätbar och god.

För säkerhetskull så prova detta innan du äter den:
1) Dra lite i foten och kolla om den lätt rispar upp sig eller om den bryts av lätt ungefär som ett äpple. Om den trådar är det ingen kremla. Men om den inte trådar utan kan brytas lätt utan att tråda, är det en kremla i detta fallet.
2) Provsmaka skivorna under ifall testet ovan visade att det var en kremla. Har den en brännande skarp smak så ät den. Annars inte.

Den ljusa vet jag tyvärr inte alls vad det är.

0

Men Björn

Brittis

4 aug 2007 kl. 18:37

Tvärtom är det väl, man ska inte äta kremlor som har en stark brännande smak!

0

cicki T Belgien

4 aug 2007 kl. 18:47

Björn hade väl otur när han skrev ;)
Jag har en minnesregel när det gäller kremlor: KRemla=fot som KRita.

0

Men Björn

Björn Arkenfall

4 aug 2007 kl. 19:55

AJAJ!
Självklart! Tangenterna slank nog där.
Tack Brittis!

0

Men Björn

Brittis

4 aug 2007 kl. 20:01

Så lite så *ler*

0

Alex

4 aug 2007 kl. 20:02

Tusen tack för alla svar.
Den vita svampen hade även vit/vitklar saft, så grönmjölkig bör det väl inte vara? Går den att äta? Jag kan inte finna den på CD:n eller på sajten.

0

Michael Krikorev

4 aug 2007 kl. 20:19

I Finland är det många som äter de vita riskorna. Lätt avkokad, marinerad och grillad har jag hört ska vara en delikatess men jag har aldrig testat själv. Alla skarpa riskor är oätliga som färska. En del kan man äta efter avkokning 5-10 minuter i rikligt med vatten som man sen kastar bort, t ex skägg-, peppar- och skogsriska. Jag vet egentligen inte varför vi har skippat att äta de vita riskorna i Sverige, men svartriskan som man också äter i Finland har visat sig innehålla mutagena ämnen efter tillagning. Kanske finns det också olämpliga ämnen i de vita? Nån som vet mer?

0

Franco Matli

4 aug 2007 kl. 21:20

Håller med Michael.
Storkremla= Russula paludosa
Slät vitriska=Lactarius piperatus

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone