0 4948 visningar

22 svar

Grön KarlJohan

Kerstin Tidholm

10 aug 2005 kl. 12:48

Hej! Vi plockade KarlJohan (som vi tror i alla fall) i Sörmland i går. Rensade (många maskätna), skivade och förvällde. I grytan är en del gulaktiga och en del åt det rosahållet, några blev gröna på hatten! Jag fiskade upp dem och när de legat ett tag är de åter bruna. Är det nån speciell sorts sopp? Ätlig? De som är lite gulaktiga är lite slemmiga är de KarlJohan? Nån som vet mer om olika soppar och vad som händer i grytan så är jag tacksam för svar.

0

Irene A

10 aug 2005 kl. 13:30

Oj, oj, ni plockar soppar som ni inte vet, bara TROR, är karljohan, och har tänkt äta dem..?

Lite slemmigt i grytan är normalt när man förväller karljohan. Hattköttet är ofta rosa närmast hatthuden och gamla rör blir gröna. Men jag har aldrig sett att de blivit gröna på hatten, och jag vågar inte ha några teorier om vilken/vilka arter det kan röra sig om heller.

0

cobran

10 aug 2005 kl. 15:01

Det är nog säkrast att artbestämma sopparna innan du skivar upp dem och förväller dem.
Ett gott råd är nog att inte frysa in de som blev gröna i hattköttet! Släng dem och kolla upp dem nästa gång du ittar likadana.

0

hanzzon

10 aug 2005 kl. 17:20

är det inte så att endast djävulssoppen är giftig?
så här står det ju under “giftsvampar”

Djävulssopp är vår enda giftsvamp bland sopparna. Den är mycket sällsynt då den endast är känd från ett fåtal lokaler på Öland och Gotland.

0

Irene A

10 aug 2005 kl. 17:49

Eldsoppen brukar också betecknas som giftig, men sen finns ett antal soppar med bitter smak. Gallsoppen t.ex. kan vara lätt att förväxla med karljohan för den som inte har riktigt klart för sig hur den ser ut.

0

cobran

10 aug 2005 kl. 17:53

Just det! Tänkte speciellt på gallsoppen då jag aldrig sett hur den ser ut efter förvällning. Är det gröna gallsoppar så skulle Kerstin förmodligen få en obehaglig smakupplevelse när hon tinar upp sina “Karl-Johan” för tillagning!

0

Totte

10 aug 2005 kl. 20:45

Även jag har råkat ut för detta.
Jag har plockat Karl-Johan i många år och i år är det första gången som jag förväller dem och ser att hatthuden blir grön.
Varför?

Kanske det finns någon som har någon bra teori varför det blir så här?

0

Kerstin Tidholm

10 aug 2005 kl. 23:18

Hej igen! Vi har plockat Karljohan och rödbrun stensopp i många år och jag tror att det var det vi plockade. det märkliga är att idag har alla brun hatt, de luktade gott och smakade likaså efter en natt i kylen. För säkerhets skull spottade jag efter provsmakning och slängde alltihop, tungt! Tror inte det var nån förväxling eller giftig typ, men funderade mer på nån bakterie el dyl angrepp, I vilket fall så kändes det inte fräscht att frysa in. Synd! Som tur var fans det många kantareller också i skogen,

0

Bengt Sandh

11 aug 2005 kl. 01:20

Hej Kerstin!

En av mina grannar heter Carl-Johan. Han är i mångas ögon lite slemmig och bär ofta en maläten grön hatt. Det kan inte ha varit honom du fiskade upp?

0

Pelle

20 aug 2006 kl. 19:44

Samma här. Blev grönt under förvällning. Blev just uppringd av en kompis med samma problem - därför är jag ute och “letar info” om grön karljohan. Någon som vet?

0

Carin

20 aug 2006 kl. 20:04

Samma hände oss idag. Jag har varit väldigt noga med alla svampar vi plockat. De som jag varit minst osäker på (exempelvis för att de varit ljusare i hatten än andra KJ eller haft brunare fot) har jag tagit en liten tuggbit på. Men de har varken smakat bittert eller på annat sätt obehagligt. Ändå kunde vi se gröna strimlor också.

0

klas jaederfeldt

20 aug 2006 kl. 20:11

jag har hört flera som andra år råkat ut för det.

och Irene, Eldsoppen äts i tyskland, även jag har ätit den, den smakar bra, för säkerhets skull sköljde jag ner den med alkohol, jag mådde bara fint, men alla magar kanske inte är lika

0

Carin

21 aug 2006 kl. 09:22

Har någon funnit svar på frågan på någon annan sajt? Ska man behöva slänga en massa svamp för att 5-6 bitar fick grönt hattskinn vid förvällningen?

0

Elisabeth H

4 sep 2006 kl. 23:32

Vi i Falun har också plockat soppar som vi tror var rödbrun stensopp, som fick grönt hattskinn vid tillagning. Både idag och för 14 dgrt sedan. Vad kan det vara - nytt fenomen?

0

mon38

7 sep 2006 kl. 13:03

Vi har fått samma problem . 
Våra skogar ligger runt Nävekvarn där vi har plockat svamp i många år. Aldrig tidigare har Karljohan (blandat med andra soppar) blivit gröna på ovansidan vid förvällingen (verkar vara en svamp (ett ex.)som avviker från det normala).
Ser att fenomenet förekom även förra året. Har någon en teori om vad det kan vara ??

0

Carin

7 sep 2006 kl. 17:41

Uppenbarligen är detta en rätt ny företeelse, men många har råkat ut för det i år. Men nu verkar det som om de flesta kommit överens om att inte bry sig. Flera har ätit sina grönfärgade Karl-Johan och mått förträffligt efteråt. Själv har jag också slutat oroa mig. Jag plockade bort allt grönt i början. Men nu slinker det nog med i alla fall.

0

Affe

7 sep 2006 kl. 23:12

Har käkat dom i det skicket nu vid flera tillfällen och dom smakade precis som dom skall och jag mådde bra efteråt och lever fortfarande…

Är säkert något som förekommit tidigare också men ingen lagt märke till.

0

Bengt Sandh

7 sep 2006 kl. 23:48

Har i dag provat Karl-Johan som blev grön vid förvällning men känne inga spesälla obhag. Frånsett at ja tjänner mäj lite yrr i mösa n? Maggen kniper li t e går nog å le gg er me en stt unnd.

Från Karl-Johanefterfesten

0

Yvette

17 sep 2006 kl. 18:05

Idag har jag också tillagat och bjudit min familj på Grön KarlJohan.  Hoppas att ni alla på forumet lever fortfarande…....

0

Äntligen ! en bild...

Annika Eriksson

17 sep 2006 kl. 18:17

...på mannen som gett trumpeterna ett ansikte…

0

Äntligen ! en bild...

lilla my

18 sep 2006 kl. 10:28

...är så glad att det finns såna som vill sätta en guldkant på även den mörkaste måndagmorgon, när jobbet kallar och man bara vill ligga kvar i sängen… tack för det, Bengt!

0

Äntligen ! en bild...

stma58

18 sep 2006 kl. 10:49

Det kan väl vara kul i och för sig med dessa lustigkurrar. Men det blir lite tröttsamt i längden att klicka upp när man tror att man ska få vettig information. I alla fall så tröttnar jag…..

stma58

0

Lilian Danielsson

29 aug 2021 kl. 13:18

s.k. barrskogskarljohan får grön hatthinna vid förvällning. Har inget med ålder att göra. Helt normalt. Lika god som den “vanliga” karljogansvampen. Så släng den inte!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone