Jag vågar inte längre äta den sedan jag upptäckte att jag själv rodnade och kände mig mycket generad så långt som ett halvår efter. Jag får fortfarande en och annan attack av våldsam generositet vilket mina vänner försöker att utnyttja.
Men, som sagt, hur kul är det att rodna efter en svampmåltid?
Jag brukar inte äta rodnande fjällskivling, men många andra gör det och mår bra.
Några former av liknande fjällskivlingar har misstänkts vara giftiga. Det kan bero på individuell överkänslighet eller att vissa av dem verkligen är giftiga. En art som man vet är det, är den grönsporiga Chlorophyllum molybdites.
http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/vaxter/kryptogambotanik/virtuellautstallningar/manadenskryptogam/svampar/svamparpafelplats/chlorophyllummolybditespanarahall.4.bb3f71108335b4bcd80001384.html
Vår rodnande fjällskivling som tillhör samma släkte (och bl.a. brukar växa i myrstackar),
heter C. rhacodes och brukar räknas som ätlig:
http://www.fugleognatur.dk/gallery.asp?mode=ShowLarge&ID=12325
en snarlik trädgårdsvariant heter C. brunneum (har varit misstänkt giftig men kan ha förväxlats med någon annan art):
http://www.fugleognatur.dk/gallery.asp?mode=ShowLarge&ID=12562
Absolut, om du tänker på att de legat i samma påse. Men du måste förstås vara säker på att det är champinjoner.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.