0 801 visningar

29 svar

Vad e detta för...murkla?

Stefan malmlund

13 aug 2007 kl. 21:43

Jag var ute i nacka/tyresö och plockade svamp idag och stötte på detta monster.

Jag är rätt kass på svamp, men jag skulle vilja nästan påstå att detta är en murkla av något slag. Den är stor som en människohjärna och liksom rätt jämnbeige i hela svampen, dock lite mörkare längre ut där den e lite torrare, typ lite “soltorkad”. Den hadde växt upp precis bredvid en stor tall uppe i lite bergigare område och såg väldigt lockande ut där den stod.

Någon som har en kvalivicerad gissning om vad detta kan vara för svamp… eller kan det räknas som mossa? (den luktar svamp iallafall =))

0

Mattias Andersson

13 aug 2007 kl. 21:45

blomkålssvamp, mumsig.

0

Janne J

13 aug 2007 kl. 21:45

Tycker det ser ut som en blomkålssvamp. Är dock själv nybörjare så du kanske ska se vad dom mer rutinerade svarar.

/Janne

0

klas jaederfeldt

13 aug 2007 kl. 21:46

jättegod

0

Brittis

13 aug 2007 kl. 22:17

Asså, jag är inne på mitt 4:e år på min jakt efter blomkålssvamp!! Har sprungit runt tusentals tallar…men icke!
Så hittar du en som inte ens vet vad du hittat *muttrar*

Grattis ska vara jättegod att fritera!

0

Nina H, Sthlm norr

13 aug 2007 kl. 22:19

Åååååh, det vattnas i munnen!

0

Fia A

13 aug 2007 kl. 22:36

Den ser iofs lite vissen ut längst ut på “krussidullet”, kanske bäst att skära bort det yttersta?

Sen undrar jag om blomkålsvampen brukar återkomma på samma ställen? Hittade förra året i kanten på en tallhed, har varit där och kikat men inte hittat något ännu i år…

0

Jonnie

13 aug 2007 kl. 23:24

Jag har skrivit detta förr, men gör det gärna igen, jag hittade en blomkålssvamp i kollosalformat en gång, vägde nog bortåt 7-8 kilo, tryckte ned vidundret i en medhavd plastpåse (får man väl höra det igen) släpade hem åbäket och började sedan att försöka rensa eländet..
När jag rensat bort allt annat som levde inuti denna tingest, (har aldrig sett så mycket knepiga kryp) återstod det ett par tre kilo, och detta tog säkert en timme..

Men sedan stekte jag den, fy f-n, för det första…lukten… jag tänker inte skriva vad det luktade men det var allt annat än angenämt…
Eftersom jag nu gjort mej allt besvär var jag bara tvungen att provsmaka, lukten till trots..smakade knappt någonting, möjligen något segt, unket..vämjeligt..
Helt klart överreklamerad, inte på något sätt värt besväret, tacka vet jag taggsvamp, Bläcksvamp eller varför inte Röksvamp, det är grejer det..

0

RasBohlin

13 aug 2007 kl. 23:26

Ja röksvamp är vekligen “grejer” det! Men blomkålssvamp bör väl friteras för att komma till sin rätt…?

0

Jonnie

13 aug 2007 kl. 23:32

Ja, det sades förra gången också, då jag skrev detta svar, tror iofs inte ens att det hade hjälpt att tryckkoka skiten,, brukar du blanda i Röksvamp i omeletter, det gör jag, riktigt gott.

0

Stefan malmlund

13 aug 2007 kl. 23:33

Hehe, jag förstår vad du menar nu iallafall =) Vi la bjässen i vatten med vinäger, varpå det största beståndet av invånarna flyttade ut med språng. Därefter skar vi upp den i kantarellstora bitar (typ som stora kantareller) varpå man lätt fick bort allt vad tallbarr heter.

Nu provar min sambo att laga till aite av det hela och här vid datorn kommer nu en lukt som påminner om begagnade underkläder =)

Men jag läste samtidigt att använda den som blandsvamp kan vara bra… Det finns ju lite att prova sig fram med iallafall =)

0

Jonnie

13 aug 2007 kl. 23:36

Min sambo bara skrek när hon kom hem och jag hade tllrett detta monster, fick vädra i flera dar om jag minns rätt, och när du säger underkläder så är du i allafall nära det sambon sade att det luktade…..

0

Nina A

13 aug 2007 kl. 23:39

nu tycker inte jag ni gör blomkålssvampen rättvisa :)

friterade du blomkålssvampen sedan Jonnie?

vi hittade två stora “blommis"klumpar och efter att ha friterat dom så smakade det ljuvligt
kanske för att frityrsmeten döljer doften av gamla underkläder;)

0

Jonnie

13 aug 2007 kl. 23:47

Ja, det är ju märkligt att alla säger som du Nina, förmodligen hade jag väl otur och fick tag i ett alldeles särskilt illalukande exemplar, och jag friterade inte svampen, jag slängde den rakt ut i skogen på baksidan av huset, jag hade inget val, skulle man kunna säga, och ingen lust att äta mer heller.. jag får väl ge det en ny chans nån gång,
men de är rätt svåra att hitta, lite halv-sällsynta här hos mej

0

Återkommer!

Elisabeth J

14 aug 2007 kl. 00:08

Blomkålssvampen parasiterar på tallrötterna så den återkommer på samma ställe om inte skogen ändras för mycket.
Jag har flera olika belägg på att den återkommit på samma ställe!

0

Återkommer!

Jonnie

14 aug 2007 kl. 00:19

Frågan är väl om jag återkommer till Blomkålssvampen, som parasit kanske..eventuellt :)

0

Återkommer!

Nina A

14 aug 2007 kl. 00:29

haha, annars får du väl skicka den till andra blomkålssvampglada forumister;)

fast den kanske inte är så lämplig att torka…

0

Återkommer!

Jonnie

14 aug 2007 kl. 00:40

Jag återkommer, om jag hittar någon, kan tänka mej att skicka den “hur långt som helst”, förmodligen mår den bara bra av att ligga i en påse i nån vecka på ett postkontor,,där kommer den säkert att parasitera på cellulosan, gjord på tall, som finns i brev och paket i någon bortglömd hög i postverkets lokaler,, kan riktigt se det farmför mej..

0

Återkommer!

Totte Gbg

14 aug 2007 kl. 00:44

Va synd! Om jag har turen att hitta blomkålssvamp tar jag bara en liten lagom bit med mig hem antingen för att steka med annan svamp eller för att fritera. Det är en väldigt speciell kryddig smak på den tycker jag så lagom är bäst att äta….måste varit ett dåligt ex du hittat….

0

Återkommer!

RasBohlin

14 aug 2007 kl. 00:47

Far och mor, låter rapportera, från Bassholmen att där växer blomkålssvamp! =)

0

Tillredning av blomkålsvamp

Andreas F

14 aug 2007 kl. 02:09

Fritering är som sagt lysande, enligt receptet som finns i menyn till vänster. Åt den med sweet chili-sås och jasminris. SLURP!
En annan gång så wokade vi den tillsammans med wokgrönsaker och kyckling och åt med antingen ris eller nudlar (minns ej). Woken blev helt ok, om än inte lika god som den friterade svampen.
Minns inte att den luktade illa i något av fallen, däremot så bodde det väl som folk påstår en sisådär 32.963 småkryp av alla möjliga slag, samt två kilo tallbar i den. Ett par timmar i vattenbad och sen delning i “lagom” stora delar redde dock ut detta. Men visst är det mer knepigt att rensa den än de flesta andra svampar. Men det är värt det! Och så har man ju oftast så mycket blomkålsvamp på en gång när man väl hittat den.

0

Håller fullständigt med Jonnie

Charina Halland

14 aug 2007 kl. 10:06

Denna svamp kommer inte innanför mina dörrar igen Fy för den lede *tvi, dubbeltvi*
Har plockat o släpat hem ett exemplar. Det blev både det för- sta o det sista.
Förra året sprang jag på 6 st bara här uppe i vår skog.. *urk*

0

bo e

14 aug 2007 kl. 14:51

Grattis!

Blomkålsvampen har börjat komma även i år nu då!

0

friterad eller wokad

bo e

14 aug 2007 kl. 14:58

instämmer helt med Andreas!

Den är mycket läcker på dessa vis.

Kan bli lite “för mycket” som blandsvamp.

De som anmärker på lukten måste ha hittat gamla dåliga exemplar.

Den ska helst inte ha så mycket brunt i topparna som den på bilden.
Brukar skära bort det mesta bruna om det har unken doft.
Annars ska den snarare dofta åt tallbarrhållet.

Tack för tipset att den är på gång.
Får gå ut o leta i morrn!

0

En god ale i smeten gör susen!

Emanuel S

14 aug 2007 kl. 15:47

Friterad blomkålssvamp med frityrsmet gjord på en riktigt god belgisk ale (t.ex. Leffe Brun eller Chimay röd) det har jag vid ett flertal tillfällen lyckats med för just blomkålssvamp. Jag hävdar däremot inte att själva svampen i sig bistår med mycket mer än en gummiartad konsistens. Illaluktande kan jag heller inte kalla de exempklar jag varit i kontakt med. De senaste gångerna jag stött på denna praktfulla svamp har jag helt enkelt låtit den vara pga, som många av er redan nämnt, den besvärliga rensningen. Ölen är god som den är, med eller utan blomkålssvamp.

0

En god ale i smeten gör susen!

RasBohlin

14 aug 2007 kl. 19:27

Ja visst är det gott med Leffe!!! =)

0

Plantera svamp

Stefan Malmlund

15 aug 2007 kl. 21:52

Jag läste nån artikel om planterade kantareller, där det bl.a. nämns att en variant är att ta renset från kantarellerna och slänga ut i trädgården och hoppas på en god skörd.

Kan det inte fungera att ta blomkålssvamprester och trycka ner i rotpartiet på en tall? =) Isåfall kan man alltid bifoga lite delar som finns kvar där jag plockade svampen. Jag sparade stora delar av rotpartiet på den jag plockade med mig hem ;)  Eller så får jag göra det testet hemma i närmiljön och hoppas på en god skörd :)

0

Plantera svamp

Morgan

15 aug 2007 kl. 22:05

Jag måste bara kommentera det här.. Om man går till en affär och hittar en jättestor köttbit som är lite rutten i kanterna så tror jag de flesta inte köper den.
Och det är väl med blomkålssvampen som andra svampar, är den för gammal (övermogen) så är det inget att ha.
Själv har jag bara angenäma minnen av denna svamp och har bara plockat fräscha relativt unga exemplar.

0

Elisabeth B utanför Umeå

15 aug 2007 kl. 22:50

Härligt, jag blir avundsjuk!!!

0

Delikatess!!!!

Eva D

16 aug 2007 kl. 12:54

DE påsar vi har kvar från fjolåret spar vi till högtidliga tillfällen! Stek den i smör och lite peppar och salt, tills den blir lite knaprig mmmm. Eller stek som tidigare, stek 1/3 baconpaket (sönderklippt) blanda och lägg tunt i en form, strö över ost och gratinera, smaksensation!  Läste här på forumet att det visst gick att torka blomkålssvamp, men att man kan “blöta upp” den i mjölk. Hoppas på många “kålisar” i år så att jag kan prova att torka.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone