Finns det någon som har gått en kurs i Goliat?För när man läser inläggen,så säger en part.“Nej,absolut inte torkad,och inte fryst heller,jag steker och äter upp den färsk,resten får va”.
Men 300st.kan man väl inte äta upp…Nästa inlägg så ser man att många svarar att den går utmärkt att torka.Vad gör man.Har någon lagat till torkad Goliat och hur smakar den? Babsan E.
Jag läste förra året om japanska uppköpare av goliatmusseron i Sverige. De torkade inte svamparna, utan slog in dem i silkespapper och flög hem dem samma dag. Tydligen skall de helst avnjutas på det sättet.
Jag har ännu inte haft äran att provsmaka goliatmusseronen.
Har torkat mina goliat,fick veta via en kock på en finare restaurang där de serverar soppa på goliat, att man bör endast ta tillvara de minsta svamparna och helst de där hatthuden är förbunden med foten, smaken är som bäst då,själv strimlar jag foten på goliat,steker i smör salt och peppar, blir knaprigt och gott.
Inte vet jag om jag blev fel informerad, men jag fick info via denne kock att goliat som exporteras torkas,kanske inte all svamp utan endast de som inte håller hög klass, men vad vet jag.
Själv har jag torkat mycket goliat som jag tänker njuta av..
Väntar bara på recept från denne gourmet kock
Babsan här kommer en adress där kan du få en del recept hämtade från rest.högskolan. Det här specialarbetet är gammalt men du kan nog hitta en del bl.a. om hur japanerna äter goliat. Grillad över öppen eld.
http://hem.passagen.se/nyergu/goliatmusseron.htm
Här är en länk till artikeln jag refererade till förut.
http://www.norran.se/artikel.php?id=7263177&avdelning_1=102&avdelning_2=0
Skriv till Lotta Risberg om ni vill ha kunskap om goliatmusseron. Hon har ju gjort ett stort arbete rörande goliat och borde ha god koll på den.
Hennes e-postadress hittas i länken.
http://www-mykopat.slu.se/Newwebsite/ex/Lotta/goliatbilder.htm
Gör inte stuvning på den!!!
Den blir inte alls bra då. Gör en klar soppa med kryddgrönt och räkor. Eller stek i tunna skivor i lite smör och lägg på tallriken och droppa på lite soja och några droppar från en färsk lime.
Att fritera den är ett annat bra tips. Den går också bra att ha i wok av olika slag.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.