Hej, alla svamplockare!
Jag har en fråga om matlagning. Till att börja med, förlåt mitt svenska, det är inte min modersmål J
Jag vet att svenskarna tycker om marinerade svampar, men vad sägs om saltade svampar? I Ryssland äter vi bara sådana: saltade riskor, saltade björksvampar och olika andra svampar som ingen plockar i Sverige. Före jag flyttade till Sthlm visste jag inte att det finns några som tillsätter vinäger till marinad. Jag kraktes nästan när jag provsmakade. Nu är jag van vid J Men själv brukar vag salta riskorna som hemma… Har ni ätit saltade riskor någon gång och är ni nyfikna att få veta ngt om det? Jag kan berätta lite om saltningen.
Det är jätte enkelt. Riskorna blötläggas för 3 dagar, vatten måste bytas då och då. Vatten blir bryn och äcklig, med någon slags skarp lukt. Sen stoppas svampar i hinken. Hinken bör tvättas med hett vatten först. Varv efter varv, med grov salt och dill i mellan. La en talrik över svamparna, pressa med en rejäl sten och täcka allt med en duk. Efter en månad är svamparna färdiga.
Om det finns lite mögel ovanpå – då är det bra, mögel täcker svamparna som en lock. Kasta bort bara när är det dags att äta.
Det är bäst att salta vinriskor eller liknande.
Lycka till! Ställa frågor om ni vill. Ja har ätit så mycket riskor att jag känner mig som en expert!
Hej Katja, du skriver bra svenska tycker jag.
Jag har inte provat att salta in riskor. Däremot har jag provat att äta skäggriska, skogsriska och pepparriska, avkokta och sedan blandade med lök och gräddfil till så kallad “finsk risksallad”.
Jag undrar vad du menar med björksvampar? Vad är det för svampar?
Sedan undrar jag om du verkligen menar vinriskor, de är ju ett slags blodriskor, milda i smaken, växer på kalkrik mark (Gotland).
Det där med mögel på lät lite otrevligt, men du vet nog bäst. :-)
Någon gång borde jag förstås prova på att salta in, när tillgången på rätt sorts svamp är god.
Låter intressant. Vad brukar du plocka för svamp och vilka saltar du in. Har erfarenhet av finsk svampmatkultur och den är, inbillar jag mig, ganska snarlik den Ryska. Många svampar som här lämnas i skogen återfinns ofta i finska och ryska svampkorgar. Vill gärna veta hur man lämpligen serverar den saltade svampen. Hur reder man den och vad har man till med mera?
Hej!
Förlåt att jag inte svarade direkt.
“Bjorksvampar” som jag skrev om är bjorksopp:
http://svampguiden.com/art/visa/Leccinum_scabrum
Du frågade om det är vinriska som jag menar. Ja, det är det. Och alla slags riskor som finns i skogen. Jag läste att svenskarna har olika namn för olika riskor. I Ryssland kallar vi dom bara “riskor” och saltar dom allihoppa i en hink :-)
Hej!
I Ryssland saltar vi alla riskor. Dom har bitter smak, men omman blötlägger dom på några dagar då är det bra att salta in. Du frågar om hur man serverara salta svampar. Bara så där… kalla, med lök och solros olja. Kokta påtatisar hör till. Rågbröd är obliatorisk. Surgurka om man så vill. Eller bara svampar utan tilltug.
I Ryssland finns det tradition: om man driker vodka då måste man ha saltriskorna på bordet. Annars blir det ingen vodka!
Hej Min syster o. jag provade att göra den finska varianten av risksallad, jag har ett svagt minne av att jag tyckte om det när jag var barn. Vi förvällde dom efter alla konstens regler, hackade lök o. blandade med gräddfil, men fy så beskt det blev, ingen höjdare. Kanske man skulle prova med saltade riskor istället :)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.