Det finns inte så mycket att gå på när det gäller kremlor om man bara har en bild framför sig och inte kan känna på konsistensen eller veta hur den smakar. I det här fallet är det bara formen, färgen och växtmiljön. Färgen kan vara missvisande. Om det är mycket blåstick i bilden kan det lika gärna vara en storkremla. Därför garderade jag med förutsättningen att den ska gråna för att vara en vinkremla..
När du Irene säger att den ska gråna menar du då att den gör det vid beröring? Har gått svampkurser flera ggr för Pelle Holmberg här i Jämtland, men det var för flera år sedan. Skulle så gärna vilja lära mig att plocka kremlor. Om jag minns rätt så finns det väll inga giftiga kremlor?
De kremlor som grånar, gör det framför allt med åldern. Även efter beröring, men det tar en bra stund innan det märks.
För det mesta syns grånandet tidigast på skiveggen, längst ut mot hattkanten.
Det är sant att det inte finns några farligt giftiga kremlor, men en del av dem med besk, skarp, kärv eller allmänt äcklig smak som råa, kan ge magbesvär. Men såna äter man väl inte ändå?
De tre arterna som grånar (vinkremla, tegelkremla och gulkremla) är utmärkta nybörjarsvampar, likaså de som luktar sill (sillkremlor och kantkremla).
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.