Hittade denna lite obehagliga svamp i mossig granskog vid stigen. När den delades var det rosaröd vattnig vätska i den. Kött och skivor vita.
Ytterliga fråga: Hur farligt är det att äta kungschampinjon? Har hittat en del och de är så goda.
Det är rodnande flugsvamp på bilden, den anses ätlig i vissa svampböcker men bör undvikas p.g.a. förväxlingsrisken med farliga flugsvampar. Kungschampinjonen är en av mina absoluta favoriter. Tyska undersökningar har visat att det mesta av kadmiumet passerar matsmältningsapparaten utan att tas upp av kroppen. Men man bör nog vara lite försiktig med att äta allt för mycket och för ofta.
Jaa…en liten rodnande flugsvamp, men jag har aldrig uppfattat att den avger speciellt mycket vätska? Kanske var den vattnig efter regnväder?
Vad gäller champinjoner så äter jag dem med måtta och undviker de som växer nära t ex trafikerade korsningar, P-platser etc. men plockar dem gärna ute i markerna.
Är det också skadligt?
Kungschampinjon hittar jag dessvärre inte så ofta att det ens behöver funderas över, men övriga champinjoner växer just nu “som svampar ur marken” både i stans parker och ute i hagar etc.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.