Tack Tina !
Och tack Hans för svaren.
Men i Bo Nylens bok ” Svampar i Norden ” sid. 480 finns en svamp med namnet ” blå spindelskivling “.
Och om fjällskivlingen du nämner står det att den växer i lövskog och de här växte i gammal granskog.
Inte undra på att man blir förvirrad, men jag tvivlar inte på att du har rätt.
Ja tyvärr finns det en massa ogiltiga namn. Här finns de rätta: http://www-umea.slu.se/miljodata/webrod/ekkatsv/start.asp
Tror inte att den kan vara Rostfjällskivling som växer oftast under hassel och inte har knölig bas.
Troligtvis är den Spenslig fjällskivling som växer både i gran och lövskog och har knölig fotbas
Fjällskivlingar är en stor släkte,vi behöver veta också hatt diam.och lukt,på en foto ser dom alla likadana.
Att det finns olika svenska namn på samma svamp beror på författarnas val. Som Hans skriver,Blåspindling finns inte likasom Gula kantareller.
Därför vi använder den latinska namn,så att man vet att man pratar om samma art.Tryfflar måste man se inunti och ibland mikroskopera.
Den första skulle väl kunna vara gulflockig fjällskivling, Lepiota ventriosospora?
Sen har Bo Nylén egenheten att hitta på egna namn på svampar, även på arter som har inarbetade namn sedan länge. Cortinarius salor heter blå slemspindling. Av det namnet ska det framgå att arten är slemmig på både hatt och fot.
Bockspindlingen är inte slemmig alls, och har dessutom en mycket speciell doft.
Ja, det finns många arter som saknar svenska namn, men det finns också många som har publicerats efter godkännande av svampnamnskommittén. Tyvärr finns dessa inte samlade någon annanstans än i svampnamnskommitténs kartotek. Jag, och många med mig, hade hoppats att Artdatabankens ekologiska katalog skulle vara den plats där de kunde fyllas på kontinuerligt, men deras artlista har inte uppdaterats på många år.
Om det beror på att svampnamnskommittén har lessnat på Artdatabanken, vet jag inte - det finns i alla fall planer på att publicera en ny lista med svenska svampnamn.
Men vad jag tycker att de borde göra först, är att lägga ut en checklista på internet med gällande och föreslagna nya namn. Det skulle underlätta för flera svampintresserade att dels meddela nya arter för Sverige (det börjar vara ganska många nu som saknas i ekologiska katalogen), dels föreslå svenska namn på arter som fortfarande saknar ett sånt.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.