0 658 visningar

10 svar

Tappar tråden i nyckeln

Eva K

28 aug 2007 kl. 16:42

Vart börjar jag leta om jag vill artbestämma denna själv?
Någon som har tips? Jag har Ryman/Holmåsen framför mig..

0

Tony S

28 aug 2007 kl. 21:56

I Ryman är nyckeln ganska begränsad, men du börjar i detta fall under skivlingar. Om det är en riska som jag tror, så kommer du bara till släktet Lactarius i nyckeln, och får sedan lista ut art själv.

Tycker det ser ut att kunna vara ett välväxt exemplar av hasselriska, med sina gulorange skivor.
Titta även på avenboksriska och skogsriska för säkerhets skull. Gamla ex kan vara svåra att bestämma, då bl.a. färg och konsistens förändras.

0

Irene A

29 aug 2007 kl. 08:06

Det finns alltid många fällor i nycklar, men om vi tar den där svampen som ett exempel på hur man följer skivlingarnas bestämningsnyckel i Rymans bok, blir det så här:

1. Ej växande på andra svampar -
5. Fot mittställd -
32. Skivor ej gaffelgreniga -
36. Kött ostartat, ej trådigt -
37. Med mjölksaft - Lactarius

Den här har skarp smak.
Om den har vit mjölksaft som blir grågrön efter intorkning, och ihålig fot, är det skogsriska.
Är mjölksaften oföränderligt vit, och foten kompakt, är det buktriska.

0

Michael Krikorev

29 aug 2007 kl. 08:55

På de årliga svampkurserna i Linköping upptäcktes tidigt en liten “bugg” i Ryman-nyckeln när vi nycklade riskor. Riskor har ofta skivor som är gaffelgrenade närmast foten, och om man väljer “gaffelgrenade” i nyckeln så kommer man aldrig till rätt släkte (Lactarius).

0

Irene A

29 aug 2007 kl. 09:18

Det finns alltid risk att missförstå begreppen i nycklarna också. Kött ostartat - hur vet man om det har startat?
Nej, usch, den var för dålig…

Även om man förstår att det avser en ostliknande konsistens, så är det i alla fall inget jag förknippar med kremlor och riskor.

0

Michael Krikorev

29 aug 2007 kl. 11:23

Hehe.. Irene. Även om det kanske inte är världens roligaste skämt så ligger det en hel del sanning i det du säger. Det tog lång tid efter att jag skaffade Ryman & Holmåsen innan jag fattade vad “ostartat” kött var och hur man skiljde det från ett “startat” :-)

0

Micke

Cicci

29 aug 2007 kl. 11:28

Med risk för att bli helt utmobbad på svamputbildningen i Linköping…..vad är egentligen skillnaden. Jag fattade inte ens hur man skulle betona ordet ostartad förrän Klasse sa det nångång. Jag sa alltid (o)startad

0

Ostartat

Irene A

29 aug 2007 kl. 11:59

eller bräckligt (lätt att bryta av foten utan trådighet), det är inte lätt att förklara. Det är ett bra exempel på sådant som man kan få tillfälle att öva sig att se, när man går på en svampkurs eller svamputställning.

Bräckligt kött förekommer mer eller mindre hos många andra arter, t.ex. flugsvampar, och med lite god vilja kan man få fotytan hos en kremla att bli trådig också.

Det kan underlätta att förstå det där, om man vet hur köttet är uppbyggt hos olika svampgrupper.
Hos kremlor och riskor består det av rundade celler, så att brottytan blir nästan plan när man bryter av foten (ost-artad). De flesta andra har celler som är formade som långa trådar, och de slits isär när man bryter av foten. Då blir brottytan för det mesta taggig och uppslitsad.

0

Eva K

29 aug 2007 kl. 13:37

Jag blir inte klok på denna ändå. Kanske Buktriska, men ändå..nja… Nu smakade jag inte på den och minns inte hur mjölksaften var.
Kan denna bild hjälpa något?

Det är kul det här och jag har en hel del andra foton som jag sitter och rynkar pannan över, återkommer med dessa om jag inte fixar det :)

0

Buktriska

Irene A

29 aug 2007 kl. 13:54

Om tanken var att visa om den hade mjölksaft eller inte, är inte brytning ett tillförlitligt sätt. Det bästa är att ha en riktigt vass kniv och göra ett grunt snitt tvärs över skivorna, då kommer i regel mjölksaften om det är en riska.

Jag tycker det ser ut som en buktriska. Den är lik en skogsriska, men har glesare skivor och kort fot. Foten ska vara hård och kompakt, men det är svårare att se på bilden.

0

Buktriska -Irene

Eva K

29 aug 2007 kl. 15:46

Ja, jo.. jag är medveten om att det kanske inte var så bra delat. Jag hade ingen kniv med mig tyvärr.
Ska bättra mig :)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone