0 782 visningar

17 svar

jävla kryp

cicki T Belgien

1 sep 2007 kl. 19:10

Inte svamp men natur i varje fall…Någon som vet mer om dessa http://pelotes.jea.com/AnimalFact/Arthropod/redbug.htm
På franska heter dom i folkmun Aouta = Augusti, på svenska Trombiculidkvalster. Små bestar som inte är kul att ha att göra med. Har aldrig träffat på dom i Sverige men här är dom en riktig plåga. Har försökt googla men hittar nästan ingen info på svenska.

0

cicki T Belgien

1 sep 2007 kl. 22:13

Lyfter upp detta inlägg, vill ha svar please

0

Ruthie

1 sep 2007 kl. 22:25

0

cicki T Belgien

1 sep 2007 kl. 22:41

Tack Ruthie, jag klarar engelska, yes!, däremot letar jag efter info på svenska. Jag var kanske inte tillräckligt tydlig i min frågeställning.Finns dessa “monster” i Sverige?

0

Ruthie

1 sep 2007 kl. 22:49

Jag har blivit “stungen” av små röda spindelliknande kryp som skulle kunna vara dessa Tillbringar mycket tid i skogen och trädgården). För några år sedan såg jag en humla som ålade runt i plågor, när jag tittade riktigt nära såg jag att det kröp en massa små röda saker på den, kanske samma “monster”?

0

cicki T Belgien

1 sep 2007 kl. 23:01

Ruthie, dessa kryp syns inte, läs på länkarna du skickat…tack för hjälpen i alla fall!

0

Brittis

2 sep 2007 kl. 21:16

Cicki! Jag har letat rundor och hittar inte en enda sida om dessa! De kan inte vara särskilt vanliga här om det inte står ngt om dem. Letade o hittade ngn sida med röd lus, http://www.nrm.se/utstallningarcosmonova/jourhavandeforskare/jourhavandebiolog/insekter/aposematiskainsekter.4.ade22481132e74971b80001907.html, men får inte fram samma djur!
Rar i sverige skulle jag tro!

0

cicki T Belgien

2 sep 2007 kl. 21:43

tack för letandet! var glada för att de är sällsynta i Sverige, här driver dom allt och alla till vansinne :(

0

Robert W

3 sep 2007 kl. 15:19

Enligt den engelska wikipedia så är vanligt myggmedel innehållande
N,N-diethyl-m-toluamid
verksamt mot Trombicula-kvalster.

Ett svenskt namn som jag hittat vid lite googling är höstkvalster.

0

Ruthie

3 sep 2007 kl. 15:32

Tror fortfarande att det är dessa kryp jag sett (inte mikroskopiska men nästan, syns bara som små röda pytteprickar som rör på sig) på landet. Dessutom kan det förklara utslagen (starkt kliande) min man fått på anklarna vid ett flertal tillfällen.

0

cicki T Belgien

3 sep 2007 kl. 15:40

Har märkt att motsvarande “Mygga” hjälper något. Ruthie, ja dom bits på anklarna. Det är viktigt att hålla betten rena, vatten och tvål och skrubba räcker annars blir dom lätt infekterade har jag märkt. En kompis fick tom rosenfeber som följd. Huvvvva!

0

Ruthie

3 sep 2007 kl. 16:20

Första gången han blev “biten” (ser ut som 10-20 loppbett) blev han faktisk lätt svullen och röd på hela området. Jag använder redan myggmedel dagligen eftersom jag annars får en massa fästingar som tycks ha en förkärlek för mig, kanske därför jag klarat mig ifrån den här plågan.
Innan jag började med myggmedel plockade jag minst 5-10 fästingar om dagen från olika ställen på min kropp. Har redan haft Borrelia en gång, inget jag vill uppleva igen. (Och nej, vi har inte ovanligt mycket fästingar på vårat land, det är bara jag som jämt krälar omkring i rabatterna eller skogen)

0

till Ruthie

Sofia

4 sep 2007 kl. 03:28

Hej
skulle bara säga att mycket vitlök i maten avskräcker fästingarna lite. På något sätt kommer vitlöksdoften ut i huden och avskräcker monstrena. jag har samma problem - de älskar mig.
Sofia

0

till Ruthie

Franco Matli

4 sep 2007 kl. 08:06

Jag också provade med vitlök,lukten i huden avskräkte alla i mitt omgivning, hunden kände inte igen mig och tjäerna ville inte dansa med mig, men fästingar dom kom ändå.Så jag och hunden använder nu Aloe Vera.Fästnig angrepp har minskat,men kanske det är bara en placebo efekt.

0

till Ruthie

ELd

4 sep 2007 kl. 08:10

Aloe vera, hur då?!

0

Till Ruthie!

Elisabeth J

4 sep 2007 kl. 08:11

Var i Sverige bor du?
Det finns ett djur i sötvattenssjöar som ökar i antal när vattnet blir varmt sprids med sjöfåglar kommer inte ihåg vad det heter.
Det blir som mygg loppbett och kliar fruktansvärt.
I år fanns det inga för vattentemperaturen blev aldrig så hög!

0

till Ruthie

Ruthie

4 sep 2007 kl. 08:34

Har också provat med vitlök, märkte ingen skillnad.
Höll på att bli utskrattad när jag gick till en djur affär och letade efter fästinghalsband, tänkte ha dem runt anklarna. Blev dock lite avskräckt aav priset och det faktum att de avger gift som går in i huden hela tiden.
I år har det varit mycket bättre, om det beror på att jag inte varit lika ihärdig i rabatterna eller att jag sprayar gift på mina kläder vet jag inte. Kan också bero på att jag blivit lite mer känslig och hinner plocka 7 av 10 fästingar från huden innan de satt sig fast. Numera är det oftast små nymfer som jag får plocka bort.
Aloe Vera skall jag definitivt testa, även placebo är bra, bara det funkar!

0

Till Ruthie!

Ruthie

4 sep 2007 kl. 08:38

Elisabeth, jag bor vid Västkusten, inga sjöar i närheten. (Fast fåglar flyger ju långt…)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone