Hej
Jag har alltid bara vågat plocka sopp och kantarell, men tänkte nu lära mig andra arter. Vilka är dessa och är någon ätbar?
Är kremlan på bild nr 7 en sillkremla? Den smakar milt men luktar inte sill. Foten är inte röd som det står i boken, utan gräddvit. Kan man torka kremlor?
Tack för att ni finns!
Sofia
Du har åtminstone en fin matsvamp där bland alla svampar. Nr. 13 är mandelriska:
http://svampguiden.com/art/visa/Lactarius_volemus
Resten är inget att ha i matväg. Här är några förslag men långt ifrån någon säker artbestämning!!
1. ?
2. Någon nagelskivling
3. Brun kamskivling?
4. Mörkringad flugsvamp
5. Någon spindling
6. Strecknagelskivling
7. Okänd kremla
8. Okänd riska
9. ?
10. ? (ser ut att vara rödsporig, kanske sköldskivling eller rödskivling)
11. Okänd riska
12. Kamferriska
13. Mandelriska
14. Pluggskivling
15. ? (senapskremla??)
16. Svartkremla
17. Svartriska
Dina bilder är lite röriga, det är bara några arter som man kan känna direkt och det har Micke gjort.Det är bättre om du tar en art i taget och berättar i vilken miljö du har hittad den plus lukt,smak och hur stor den är, annar kan vi bara komma med gissningar och det hjälper dig inte mycket.
jag har tagit nya bilder. tyvärr är det en annan person som har plockat svampen, därför kan jag inte beskriva miljön för svamparna. men när jag bryter av en bit av 1:ans hatt, rinner det fram lite ofärgad vätska.
9:an har vit saft och smakar mkt skartpt!! 15 smakar också skarpt!
Kremlan är troligtvis en Sillkremla, gör så där.lägg svampen i en liten plastpåse, efter en par timmar brukar lukten kännas.Kremlorna kan man torka skivade,Mandelriska har jag aldrig torkat.Jag är intresserad av din riska Nr.1,skulle du kunna ta en bild av den snittad,från hatten ner till fotbasen och om du kan känna lukten.
1 skulle kunna vara samma som 12, alltså curry- förlåt, kamferriska.
De luktar som curry när de börjar torka.
Jag har ingen erfarenhet av mandelriskan, men sillkremlan går bra att torka (om man står ut med lukten under tiden). Nr. 7 är ännu mer lik en sillkremla på den senare bilden. Känns det fortfarande ingen lukt på den?
Franko och Irene!
jodå, sillkremlan luktar sill (min dotter hjälper mig att lukta!). ni har rätt vad gäller 1:an och 12:an, det är samma sort och båda luktar curry! har tagit en bild till.försöker skicka den. en fråga om mandelriskan: allt stämmer utom att att det inte rinner någon vit mjölksaft ALLS. vågar jag äta den ändå? den skakar milt och det finns mask i foten men inte hatten.
Misstänkt curryriska
Mandelriskan går att torka, men det kommer lukta rätt mycket av gamla räkskal, och den kommer att bli hård i konsistensen (nästan som träbitar). Skiva den tunnt innan torkning (för att minska blötläggningstiden) och blötlägg den minst 30 minuter innan tillagning. Ett annat tips är att torka den i sockerbitsstora bitar som du sedan kan riva på rivjärn direkt i soppor och såser för en läcker smaksättning. Inte alla gillar den men många älskar den skaldjursliknande smaken. Den är väldigt smakrik och dryg!
Blev inspirerad av inläggen om torkad mandelriska och kom ihåg att jag har några små burkar i mitt förråd. Och minsann - den äldsta var från 1982(!). De doftar fortfarande “gott” = gamla räkor. Tror jag ska mala ner bitarna till pulver i morgon och testa om det duger att koka soppa på... Återkommer.
Hej Sofia!
Det är en väldigt suddig bild men jag tycker inte den ser ut som en mandelriska. Foten på en mandelriska brukar vara MYCET fast - jag skulle vilja säga hård. Är den det? Rann det ingen vit saft ens när Du plockade den? Då tror jag inte det är en mandelriska. Så gäller ju regeln att om Du inte är 150% säker på vad det är för svamp så låt bli den!
Tackar för bilden och info om lukten, misstänkte att den kunde vara enn Kurry riska (också kallad Kamfer riska)men den var ovanligt mörk och hatten var lite glänsande.
Typisk för Mandelriska att den har angripits av larver i foten men inte i hatten.Jag brukar, efter indelning i stora bitar, låta den puttra i en stekpanna i c.a 20-25 min tillsammans med lite rödlök, smör, halvglas mjölk och ganska mycket dill.(Under lock och rör om då och då, ev tillägger lite mjölk))
Många gillar den och många avskur den men smak är smak. Jag älskar den mera en kantareller.
karin! tack för svaret. det är tyvärr inte jag själv som plockat svampen utan en bekant till mig. den plockades igår, därför vet jag inte om den hade saft igår. foten tycks vara hård, men eftersom hela centrala delen av foten är maskäten och därmed mjuk, är det svårt att säga. jag håller med, man måste vara 150% säker, det är därför jag frågar så mycket.
Ah! Nu ser jag! Jag gick bara efter den suddiga andra bilden. På den första syns tydligt att nummer 13 är en mandelriska!
Åsså är jag inte så korkad att jag inte vet att 100% inte kan överstigas… 150% är ett inte ovanligt sätt att uttrycka tvärsäkerhet.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.