Begreppet “förkokas” är inte samma sak som “avkokas”. När man förkokar svamp betyder det egentligen bara att man kokar ur vattnet som finns i svampen. Det kan man göra genom att lägga lagom stora bitar i en kastrull, sätt på svag värme och låt vattnet i svamparna koka bort. Är svamparna riktigt torra så kan man hälla lite vatten i botten på kastrullen så de inte bränner fast. “Avkokning” är när svamparna kokas i vatten, t ex för att få bort den skarpa smaken i riskor eller för att få bort giftet i stenmurklan. Vattnet ska då inte användas utan kastas bort.
Vad är skillnaden mellan att förkoka och att inte förkoka? Om man skär svamp i bitar och steker den direkt kommer ju vattnet att koka bort under stekningen ändå! Såvitt jag vet kan man steka alla ätliga soppar direkt utan förkokning, jag har gjort så många gånger. Jag upplever inte någon större skillnad mellan detta eller att förkoka innan vad gäller smakupplevelsen. Men om man avser att lägga svampbitar i en soppa utan föregående stekning är det en fördel om de är förkokade: annars kommer vattnet i svampen att lösas ut i soppan och göra denna tunnare.
Såvitt jag förstår är syftet med låta svampen koka i sitt eget spad före infrysning tvåfalt:
1) Spara plats i frysen genom att svampen faller ihop
2) Minska risken för frostskador. Jag brukar spara så mycket vätska att det precis täcker svampen; därmed är den väl skyddad.
En annan fråga är om man vid stekning ska låta vattnet ånga bort innan man tillsätter matfettet. Det vanligaste rådet i svampböcker tycks vara att låta vattnet ånga bort först och så har jag brukat göra. En fördel är väl att risken att fettet bränner minskar då det tillbringar kortare tid i pannan. Dessutom går det kanske åt mindre fett?
Kockar på TV brukar däremot först ha i matfettet, sedan svampen, men det kan bero på att de saknar “specialistkompetens” för svamp och gör på samma sätt som med annan mat. Man har också sett hur de slarvat med tillagningstiden, vilket stärker den tesen.
Sedan någon på detta forum tipsade om att skiva karljohan tunt och lägga direkt i hett matfett i stekpannan så har detta blivit den metod jag föredrar för just den svampen, men andra svampar låter jag gå torra innan fettet går i.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.