Jag har kokat och stekt mina tickor. De blir varken gulgröna eller svarta, men en aning orange där jag skurit. Hatten är mycket ljus, men ev äten i översta skiktet. Vi hittade en påse full i nordjämtländsk barrskog. Kan det vara lammticka? Eller är det så ovanligt så brödticka är mer troligt? Kan jag äta den utan rädsla?
Svårt att avgöra från beskrivningen om det är lamm- eller brödticka, och båda växer med tall, så det ger ingen ledning heller. Någon annan kanske har stekt lammticka och kan rapportera vad den får för färg då..?
Var de helt vita på hatten, är lammticka mer sannolikt, och jämtländska barrskogar är ju kalkrika, så där kanske de inte är så sällsynta.
Ser ut ungefär så här:
http://myco-cheype.chez-alice.fr/images/Aphyllo/Albatrellus_subrubescens1.jpg
Växte de gyttrat, med mer orange hattyta och lite “smörig” konsistens, är det nog brödticka. Vi har hittat ovanligt mycket av dem i år på platser där det vanligtvis är gott om fårticka.
http://www.funghiitaliani.it/uploads/post-2286-1104177112_thumb.jpg
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.