0 556 visningar

10 svar

Vilken svamp (riska) är detta?

Svante

17 aug 2005 kl. 09:58

Jag hittade dessa svampar under några ekar i en park i Lund. Jag har aldrig sett mandelriska men trodde först att det var det jag hittat. Sedan såg jag att det bara trängde fram ytterst lite vit saft och när jag smakade var smaken _mycket_ bitter, så då uteslöt jag mandelriska. Jag har lagt upp två bilder:

http://hem.passagen.se/posr/bilder/svamp/Riskor-1.jpg

http://hem.passagen.se/posr/bilder/svamp/Riskor-2.jpg

På den första bilden ligger ett bensinkort (vanlig kreditkortsstorlek) för att ge en uppfattning om storleken. Det vore kul om någon kunde hjälpa mig att identifiera dessa svampar.

0

Irene A

17 aug 2005 kl. 20:16

Jag är inte alls säker, men det kanske kan vara avenboksriska (Lactarius circellatus). Den sägs växa med avenbok och ek.

0

Michael Krikorev

18 aug 2005 kl. 02:02

Min gissning är någonstans kring gaffelriskan (Lactarius acerrimus), den är inte ovanlig under ek i mälardalen. Men det är som sagt bara en gissning. Den är 2-sporig så har du tillgång till mikroskop så underlättar det.

0

Svante

18 aug 2005 kl. 09:44

Tack för svaren. För en nybörjare som mig verkar detta med riskor knepigt, med ett fåtal ätbara och ett myller av oätliga. Jag nöjer mig nog med att konstatera att det inte är någon matsvamp.

Om jag får lite tid över kanske jag försöker kolla in sporerna i helgen eller nästa vecka mha något mikroskop på jobbet. Hur gör man i så fall?

0

Michael Krikorev

18 aug 2005 kl. 10:42

Ta en liten bit av skivorna närmast skiveggen, någon mm2 räcker. Lägg biten på ett objektsglas, droppa på en droppe vatten (eller KOH om det finns) och täck med ett täckglas. Knacka försiktigt på täckglaset med någonting trubbigt för att få bort luftbubblor och platta till preparatet. Nu kommer det svåra… att hitta det man letar efter. I det här fallet så är det basidierna som bildar sporerna man ska leta efter (se illustration i ordlistan). Basidierna har vanligen 4 utskott (små armar) som de bildar sporer på, men gaffelriskan har endast 2 utskott på basidierna. Det är viktigt att titta på så många basidier som möjligt för att utesluta att det finns 4-sporiga basidier.

0

Irene A

18 aug 2005 kl. 14:48

Michael har förstås helt rätt i att det är gaffelriska. Jag fokuserade bara på hattarna på den första bilden.. Så där röda hattar hade de väl inte i verkligheten?

0

Svante

18 aug 2005 kl. 15:47

Det är ju alltid svårt att få exakt färgåtergivning. Jag tyckte dock att det blev ganska bra när jag tog bilden. Jag passerar stället i morgon bitti, jag skall kolla igen då.

0

Erik Ekholm

18 aug 2005 kl. 21:48

Vad ska det vara för koncentration på KOH-lösningen?

Istället för KOH, som väl inte är så vanligt att man har hemma (om man inte är biolog eller kemist!) tycker jag att det borde gå nästan lika bra med den mycket närbesläktade, något svagare alkalin NaOH. Den finns ju ofta i hushållet under namn som natronlut eller kaustik soda för att lösa upp proppar i avloppet. Håller någon med?

Se upp med dessa frätande kemikalier, använd skyddsglasögon.

0

Michael Krikorev

19 aug 2005 kl. 00:57

Koncentrationen av KOH-lösningen bör väl inte vara mer än ca 2-5%. Det är främst för att minimera luftbubblor i preparatet eftersom lösningen får lägre ytspänning än vatten. Det funkar säkert också med NaOH.

0

Svante

23 aug 2005 kl. 13:11

Jag återvände till brottsplatsen och tog två nya bilder. Det röda som Irene frågade om finns där men är mindre uttalat än på min tidigare bild

http://hem.passagen.se/posr/bilder/svamp/Riskor-4.jpg

http://hem.passagen.se/posr/bilder/svamp/Riskor-3.jpg

Mitt försök att mikroskopera misslyckades däremot - jag hittade inga sporangier. Jag nöjer mig dock med “förmodligen gaffelriska” som identifiering om det är det ni är inne på.

Bara för att kolla - smakar mandelriska milt i rått tillstånd - i så fall kan jag ju alltid utesluta den i framtiden genom ett smakprov.

0

Cobran

23 aug 2005 kl. 13:36

Mandelriskan är mer brunröd och inte åt lila. Den är mild i smaken och har vit mjölksaft. Doftar tydligt av skaldjur.
Utmärkt matsvamp.
Undvik alla skarpa riskor med vit saft om du inte använder skäggriskan på “finskt vis” efter avkokning.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone