Jag hittade dessa svampar under några ekar i en park i Lund. Jag har aldrig sett mandelriska men trodde först att det var det jag hittat. Sedan såg jag att det bara trängde fram ytterst lite vit saft och när jag smakade var smaken _mycket_ bitter, så då uteslöt jag mandelriska. Jag har lagt upp två bilder:
http://hem.passagen.se/posr/bilder/svamp/Riskor-1.jpg
http://hem.passagen.se/posr/bilder/svamp/Riskor-2.jpg
På den första bilden ligger ett bensinkort (vanlig kreditkortsstorlek) för att ge en uppfattning om storleken. Det vore kul om någon kunde hjälpa mig att identifiera dessa svampar.
Tack för svaren. För en nybörjare som mig verkar detta med riskor knepigt, med ett fåtal ätbara och ett myller av oätliga. Jag nöjer mig nog med att konstatera att det inte är någon matsvamp.
Om jag får lite tid över kanske jag försöker kolla in sporerna i helgen eller nästa vecka mha något mikroskop på jobbet. Hur gör man i så fall?
Ta en liten bit av skivorna närmast skiveggen, någon mm2 räcker. Lägg biten på ett objektsglas, droppa på en droppe vatten (eller KOH om det finns) och täck med ett täckglas. Knacka försiktigt på täckglaset med någonting trubbigt för att få bort luftbubblor och platta till preparatet. Nu kommer det svåra… att hitta det man letar efter. I det här fallet så är det basidierna som bildar sporerna man ska leta efter (se illustration i ordlistan). Basidierna har vanligen 4 utskott (små armar) som de bildar sporer på, men gaffelriskan har endast 2 utskott på basidierna. Det är viktigt att titta på så många basidier som möjligt för att utesluta att det finns 4-sporiga basidier.
Vad ska det vara för koncentration på KOH-lösningen?
Istället för KOH, som väl inte är så vanligt att man har hemma (om man inte är biolog eller kemist!) tycker jag att det borde gå nästan lika bra med den mycket närbesläktade, något svagare alkalin NaOH. Den finns ju ofta i hushållet under namn som natronlut eller kaustik soda för att lösa upp proppar i avloppet. Håller någon med?
Se upp med dessa frätande kemikalier, använd skyddsglasögon.
Jag återvände till brottsplatsen och tog två nya bilder. Det röda som Irene frågade om finns där men är mindre uttalat än på min tidigare bild
http://hem.passagen.se/posr/bilder/svamp/Riskor-4.jpg
http://hem.passagen.se/posr/bilder/svamp/Riskor-3.jpg
Mitt försök att mikroskopera misslyckades däremot - jag hittade inga sporangier. Jag nöjer mig dock med “förmodligen gaffelriska” som identifiering om det är det ni är inne på.
Bara för att kolla - smakar mandelriska milt i rått tillstånd - i så fall kan jag ju alltid utesluta den i framtiden genom ett smakprov.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.