0 610 visningar

12 svar

D vitamin

eva

11 sep 2007 kl. 10:10

Hur mycket D vitamin är det egentligen i svamp och gäller det alla arter?

0

Babsan

12 sep 2007 kl. 10:34

Det finns inga D-vitaminer i svamp.Man kan bara tillgodogöra sig D-vitamin via luft och sol.Här kommer ett citat ur
“Nya svampboken” av Pelle Holmberg/Hans Marklund. (köp den)
#C-vitamin finns i många svampar.Ungefär lika mycket som i bär och grönsaker.Men eftersom svamp ska tillagas väl,kokas eller stekas,förstörs detta värmekänsliga vitamin till största delen#

0

Nina T

12 sep 2007 kl. 13:17

En svampexpert i TV sa i förra veckan att näst Tran (fiskolja?) så är kantarellen det mest D-vitaminrika man kan stoppa i sig…

0

BaWa

12 sep 2007 kl. 18:51

Vilken svampexpert var det?

0

Nina T

12 sep 2007 kl. 19:01

Jag kommer inte ihåg namnet, det sas i det norska svampprogrammet som visades i SVT förra veckan (eller var det två veckor sen?)

0

Evus

12 sep 2007 kl. 19:41

Ja, det var i det norska svampprogrammet, som visades förra veckan, som det sas.

0

Babsan

13 sep 2007 kl. 17:00

Tror inte ett smack på den “svampexperten"Ska det vara för att kantarellen är “gul” som solen tro…

0

Nina T

13 sep 2007 kl. 17:24

Jag tror att det är helt sant och det tror man på Folkhälsoinstitutet också, de redovisar näringsinnehåll för olika livsmedel, stekta kantareller ligger på plats 16 i deras lista över mest D-vitaminrika föda, inklämd bland idel fiskar.

0

AzA

13 sep 2007 kl. 17:29

Det är vitamin D2 (ergosterol) som kantareller innehåller.

0

Fia A

13 sep 2007 kl. 19:01

Var tvugnen att kolla efter… Enligt Livsmedelsverkets “Livsmedelstabell - Energi och Näringsämnen” (tryckår 1996)innehåller champinjoner och “övrig svamp” inget D-vitamin alls, men det gör däremot kantareller! Äter man 200 g kommer man upp i rekommendationen för vuxna per dag (enligt SNR 1997). Samma värde för rå och konserverad kantarell.

0

Joachim Krumlinde

13 sep 2007 kl. 19:10

Jag tror att “Babsan” har förväxlat D-vitamin och C-vitamin. D-vitamin är inte vattenlöslig och förstörs inte vid tillagning.

0

jaha

13 sep 2007 kl. 19:25

Babsan har i alla fall missuppfattat det där med att man enbart kan tillgodogöra sig D-vitamin via luft och sol. D -vitamin kan fås genom kosten, men kroppen kan själv tillverka D-vitamin om huden utsätts för UV-B-strålning. Luft är förvisso livsnödvändigt men ger inga vitamintillskott.

0

Eva

14 sep 2007 kl. 10:09

DN hade också en artikel beträffande D-vitamin i kantareller och trattkantareller

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone