Det finns inga D-vitaminer i svamp.Man kan bara tillgodogöra sig D-vitamin via luft och sol.Här kommer ett citat ur
“Nya svampboken” av Pelle Holmberg/Hans Marklund. (köp den)
#C-vitamin finns i många svampar.Ungefär lika mycket som i bär och grönsaker.Men eftersom svamp ska tillagas väl,kokas eller stekas,förstörs detta värmekänsliga vitamin till största delen#
Var tvugnen att kolla efter… Enligt Livsmedelsverkets “Livsmedelstabell - Energi och Näringsämnen” (tryckår 1996)innehåller champinjoner och “övrig svamp” inget D-vitamin alls, men det gör däremot kantareller! Äter man 200 g kommer man upp i rekommendationen för vuxna per dag (enligt SNR 1997). Samma värde för rå och konserverad kantarell.
Babsan har i alla fall missuppfattat det där med att man enbart kan tillgodogöra sig D-vitamin via luft och sol. D -vitamin kan fås genom kosten, men kroppen kan själv tillverka D-vitamin om huden utsätts för UV-B-strålning. Luft är förvisso livsnödvändigt men ger inga vitamintillskott.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.