Undrar om detta är kråsmusseron o isåfall varför den inte räknas som matsvamp, jag hittar ingenstans info på att den är giftig heller.Plockade o rensade en hel massa igår o nu VILL jag kunna använda dem.
vackra kopparglänsande mot ärggrönt
Det är kråsmusseron, och det finns flera rapporterade förgiftningsfall (magbesvär och huvudvärk) från USA av den arten. Om det nu beror på att svampen är giftig, har tillagats otillräckligt eller förväxlats med något annat, är svårt att veta säkert.
Bo Nylén skriver “möjligen ätlig efter avkokning” om den.
När vi lär oss svampar i Sverige, har vi haft en allmän regel att inte äta bruna musseroner, dels på grund av förväxlingsrisk med den giftiga kastanjemusseronen, dels för att vi inte vet så mycket om ätligheten hos de andra, och dessutom har svårt att skilja de olika arterna åt.
Samtidigt är ju det en av orsakerna till att vi inte vet så mycket om dem som matsvampar.
Krag (robustum)- och kråsmusseron (focale)är mycket nära släkt och kan till och med vara samma art.
Jag är bekant med några japaner och har av dem fått veta att de i Japan äter kragmusseronen. Den ses inte som någon delikatess men ses där som fullt ätbar. Jag har också provat att äta fruktkroppar av den plockade i Sverige utan att ha fått några som helst besvär eller symptom. Den smakar inte så mycket men i mitt tycke kan den ses som matsvamp.
Lite sökning på nätet visar att den även i andra delar av världen ses som matsvamp. Se vidare bifogade länkar.
http://somamushrooms.org/cooking/edibles.html
http://www.latvijasdaba.lv/3/view_0_descr.asp?id=931
Bifogar en till länk som stärker kråsmusseronens status som matsvamp.
http://www.amint.org/print.php?sid=798
Katarina, man ska absolut inte tro på allt som skrivs på internet.Det finns ingen som kontrollerar att information är trovärdig.Vem som helst kan skriva vad som helst.
Det är alltid bäst lita på experterna.Irene gav dig korrekt info.Det är inte bara fråga om giftighet det kan vara många gånger fråga om intollerans.Alltså, du kan äta en svamp och må bra,men dina närmaste kan bli dåliga.Det finns mycket på internet som ger T.focale som oätlig.
Franco: Jag säger inte att Irene har fel, jag säger bara att i Japan så har man ätit T.robustum under lång tid. Så vad som är “korrekt” information beror nog på vem du frågar i detta fall.
Rimligen borde personer som vuxit upp i Japan kunna ge någon ledtråd till den japanska svampkulturen.
Franco: Dessutom kan ag upplysa dig om att författarna till den tredje länken som jag bifogar i mitt förtsa länk alla är erkända auktoriteter vad gäller svampforskning.
Wang Yun och Ian Hall har både skrivit flera vetenskaplig artiklar om matsutake och dess systerarter. När båda dessa skriver en artikel där de tar upp kragmusserone som ätlig så ska man nog vara lite försiktig med att tro att de inte har korrekta uppgifter.
Jag har lite svårt att tro att det I Sverige (eller Europa för den delen) finns speciellt måmga forskare som kan matcha deras kunskap vad gäller matsutake och dessa systerarter.
Så Franco: Sök gärna på nätet efter dessa båda herrar så får du se om inte din uppfattning kring vem som kan ge “korrekt” information kan bli lite förändrad.
Ursäkta mitt förra inlägg, gick lite för fort där. Bifogar nedan en ny version av det förra inlägget.
Franco: Dessutom kan jag upplysa dig om att författarna till den tredje länken som jag bifogar i mitt första inlägg alla är erkända auktoriteter vad gäller internationell svampforskning.
Wang Yun och Ian Hall har både skrivit flera vetenskapliga artiklar om matsutake och dess systerarter. När båda dessa skriver en artikel där de tar upp kragmusseronen som ätlig så ska man nog vara lite försiktig med att tro att de inte har korrekta uppgifter.
Jag har lite svårt att tro att det i Sverige (eller Europa för den delen) finns speciellt många forskare som kan matcha deras kunskap vad gäller matsutake och dessa systerarter.
Så Franco: Sök gärna på nätet efter dessa båda herrar så får du se om inte din uppfattning kring vem som kan ge “korrekt” information kan bli lite förändrad.
Katarina,vad du tar i.Jag vill inte bli indragen i oändliga diskussioner.Jag tror bara på fakta.Du får väl tycka som du vill.Dom herrana som du pekar är helt okända för mig.Har frågad italienska experter,inte dom eller kände dom.Svampar i Japan kan vara lite olika de som vi har i Sverige.Sist,vi är också herrar och besitter stor svampkunskap,beviset är att vi lever fast vi äter svampar.
Franco: De italienska experterna du frågade lär knappast ha haft matsutake och dess systerarter som specilalitet, då borde de ha känt till personerna i fråga. Om dina experter är forskare så kan de ju själva söka i en vetenskalig publikationsdatabas för att på ett mycket enkelt sätt se vad personerna jag nämner skrivit om.
Jag bifogar en länk där du kan få information om de personer jag nämner. Sprid gärna den till dina experter i Italien också.
https://secure.crop.cri.nz/cart/catalog/product_info.php?products_id=29
Franco: Bifogar några fler länkar för att ge dig information om forskare som sysslar med matsutake och dess systerarter. Finns någon av dina experter med bland dessa?
http://www-mykopat.slu.se/Newwebsite/mycorrhiza/edible/tricho.htm
http://www.matsiman.com/new_zealand_matsutake.htm
http://www-icom2.slu.se/ABSTRACTS/WangY2.html
Frågan gällde väl om man ska våga rekommendera kråsmusseronen som matsvamp hos oss. Inte ens Bo Nylén är entydig på den punkten i sin bok. Jag tror i och för sig inte heller att den är farlig att prova, väl tillagad och i små mängder. Detta under förutsättning att man verkligen vet vad det är man har hittat.
På en fransk hemsida uppges också att den är ätlig, men inte speciellt god.
“Comestible mais son odeur et sa saveur de farine rance en font un champignon très médiocre pour la table, voire non recommandable.”
All respekt för den japanska forskningen och långa matsvampskulturen, men vi har faktiskt inte riktigt samma svampflora. Så jag har jag försökt utröna om den japanska Tricholoma focale är samma art som den vi har hos oss, och jag är verkligen inte säker på det.
Konstigt nog fanns det mycket ont om bilder på japanska “focale” (trots att de räknar den som en matsvamp??), men här är en:
http://kinokko.hp.infoseek.co.jp/toricholomafocale.html
Här är ett par bildexempel på den art som kallas Tricholoma robustum i Ostasien:
http://park16.wakwak.com/~fungi/ajiwai_kinoko/matsutakemodoki.htm
http://www3.plala.or.jp/ahutume-momo/matsutakemodoki.html
Som sagt, jag är inte alls säker på att deras focale är samma art som vår. Det finns fortfarande oklarheter med taxonomin kring de där arterna.
Franco: Det finns svampexpertis även utanför Italien. Detta är extra uppenbart om vi talar om svampar som främst uppmärksammats i Asien historiskt.
Av mycket enkla skäl så är nog inte dylika svampar speciellt välkända i Italien och därmed inte heller forskare som sysslar med dem.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.