0 831 visningar

28 svar

Blodriska?

sofia, Skåne

21 sep 2007 kl. 17:30

Granskog i Skåne. Angenäm doft. hård i konsistensen. 3 cm stor. Var ännu mer orange direkt efter plockning, här och där märken som skiftar i grönt. Ihålig fot. Extremt orange saft. Blodriska?

0

Magnus

21 sep 2007 kl. 17:32

Javiss är det en blodriska.
De luktar så gott tycker jag.

0

sofia Skåne

21 sep 2007 kl. 17:41

Ja, den luktar urgott. Min första blodriska!!!

0

Brittis

21 sep 2007 kl. 17:46

Plockade mijna första blodriskor igår! Hade dem på panpizza idag m skinka,bacon ost o lök! Riktig höjdare..

0

Hasse+Karen

21 sep 2007 kl. 18:56

Congratulations Sofia on your first blodriska. Hope there are more!!!

0

sofia Skåne

21 sep 2007 kl. 19:31

Grattis Brittis! Det kanske är tid för blodriskor nu i Skåne? Vi får hoppas på det! :)

Karen, wouldn’t it be great to make Brittis’ panpizza? :)

0

sofia Skåne

21 sep 2007 kl. 20:04

Den extremt orange färgade snittytan har nu blivit extremgrön!

0

Hasse+Karen

21 sep 2007 kl. 20:08

Yes that sounds delicious. Maybe we could try it..a very small one!!!

0

Ola

21 sep 2007 kl. 20:52

Vilken blodriska är det?

0

sofia Skåne

21 sep 2007 kl. 21:16

Det undrar jag med. Vi får vänta till * svar. :)

0

Brittis NV skåne

21 sep 2007 kl. 21:19

Denna heter blodriska, växer med gran, så den kan kalls för granblodriska! Men gångnamnet är blodriska! Sedan finns det ju bla läckerriska som växer mest med tall, sedan vinriskor som jag ännu inte läst på om!

0

Brittis

Ola

21 sep 2007 kl. 21:30

Gångnamn blodriska? I mina svampböcker hittar jag granblodriska och tallblodriska. Granblodriska uppträder här vissa år och stora mängder så den har jag både smakat och blivit bekant med. Tallblodriska har jag aldrig lokaliserat men jag har fått för att det ska vara ganska stor skillnad i smakupplevelse mellan dessa bägge. Hur som helst. Menar du att Granblodriska egentligen bara heter Blodriska?

0

Birgitta D

21 sep 2007 kl. 22:06

Granbodriskan har slät fot och tallblodriskan har som gropar foten.

0

gunhild

21 sep 2007 kl. 22:11

Granblodriska vid gran Läckerriska vid tall
http://svampguiden.com/art/visa/Lactarius_deterrimus

0

Brittis

21 sep 2007 kl. 22:13

JA så har jag fattat det! Men jag kan mkt väl ha fel! Tallblodriska. läcker riska…ja många namn har de…dock heter de inte gul kantarell, den stackars kantarellen den får inte ha ngt smeknamn…huwa…nu blir jag väl hängd!

0

Ola

21 sep 2007 kl. 22:24

Jag hanterar dagligen vita och ibland även rosa kantareller så ibland kan det vara bra att vara tydlig med färgen. :-)

0

b

21 sep 2007 kl. 22:35

Jag tycker kantarell borde döpas om till gul kantarell, eftersom förekomsten av olika slags kantareller tycks öka. Man kan iofs använda de latinska namnen för att specificera vilken art man menar, men i sk. vardagligt tal är det opraktiskt.

0

BaWa

21 sep 2007 kl. 22:38

Jag högaktar din synpunkt och välkomnar den men du lär få mothugg från de som har besvär med såväl färger som dialekter och förändringar…...

0

o

21 sep 2007 kl. 22:38

Något ligger faktiskt i ditt förslag b.

0

sofia, Skåne

21 sep 2007 kl. 23:27

Om jag ska återgå till riskor, så tror jag att den jag hittat är mörk blodriska ( L. sanguifluus)eftersom den har slät fot och grönaktigt parti på hatten (Bo Nylén). Tyvärr minns jag inte om den var plockad nära tall eller gran. Hade varit roligt med ett *svar. Tack för alla inlägg! :)

0

Brittis

22 sep 2007 kl. 08:58

Sofie, jag tror det är granblodriska Lactarrius deterrimus, som även finns på omslaget till Pelle Holmberg & Hans Marklunds “lilla svampboken”

0

Brittis

22 sep 2007 kl. 09:02

Glömde, den mörka blodriska (vinriska) växer främst på gotland, läste jag. Dess saft övergår till vinrött.

0

sofia Skåne

22 sep 2007 kl. 17:56

Jag blir till slut inte klok på vilken blodriska det är . Det råder förvirring även bland svampboksförfattare, men eftersom alla är goda och ätliga spelar det inte så stor roll. Jag smörstekte den igår. Vilken smakupplevelse! Hoppas fortfarande på *svar. Tack alla!

0

granblodriska

Irene A

22 sep 2007 kl. 18:11

- ingen tvekan i det här fallet.

0

Brittis!

sofia, Skåne

22 sep 2007 kl. 18:18

Brittis, du hade rätt! Du har blivit specialist på blodriskor! :)

0

Brittis!

Brittis

22 sep 2007 kl. 19:00

Yeah!! Haha…nä det är nog ingen risk! Det var bara det att jag plockade mina första nästan samtidigt, och då hade jag Birgit med mig som är duktig just på blodriskor!

0

Brittis!

sofia Skåne

22 sep 2007 kl. 19:13

Hur tillagade du dina? Jag vet inget om tillagning av riskor. Jag bara smörstekte den lätt och det blev gudagott. Man kan väl inte torka dem?

0

Brittis!

Brittis

22 sep 2007 kl. 19:23

Det gjorde jag oxå först o provsmakade, jätte goda. Så jag tog och stekte upp bacon o lök, blandade ner svampen och la det hela på en panpizza….tror jag skrev om den tidigare i tråden! Det var alla mina riskor. Jag skulle nog förvälla utan smör o frysa eller konservera om jag skulle spara på dem. För jag är ingen fan av torkad svamp..

0

Brittis!

sofia, Skåne

22 sep 2007 kl. 19:29

Sorry Brittis för min Alzheimer attack. Det låter jättegott med panpizza. De är ju väldigt blöta inuti, så det är nog bäst att frysa. :)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone