Grankotteskivling växer på grankottar under snösmältningen, får mörkbruna platta och tunna hattar, 2-3 cm breda, ibland lite större. Foten är slät, smal och blekt brunaktig. Går fint att äta, men det behövs många hattar till en måltid - gäller väl iofs vinterskivlingen också... Jag är övertygad om att du kan hitta båda arterna i Älvdalen.
Det finns andra(oätliga) skivlingar som växer på kottar också, men de har antingen lukt av rutten kål eller bitter smak.
Det finns två snarlika små mycket tidiga skivlingar som båda växer på kottar. Grankotteskivling är en av dem, den andra heter tallkotteskivling och växer, naturligt nog, på tallkottar. De ser ungefär likadana ut och om man inte tar sig tid och gräver upp kotten är det mycket svårt att avgöra vilken art det är frågan om (om man inte befinner sig i natur där bara det ena trädslaget växer).
Enligt min uppfattning är båda beska i smaken, även om man bara anrättar hattarna och kastar hela foten. Ett sätt att få bort lite beska är att lägga en rå potatis i anrättningen och låta den koka med en stund, men jag tycker inte det hjälper. Men testa gärna! Det är ju dessutom kul med en markväxande svamp som kommer så tidigt som de här båda.
Med risk för att komplicera situationen ytterligare vill jag bara tillägga att det finns minst 4 små vår- och försommarskivlingar som växer på kottar :-)
Här finns bilder på dem alla (utom bitter kotteskivling) från förra våren:
http://svampguiden.com/databasen.asp?svnamn=kotte&doo=sök
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.