Annika Haglund Östhammar
23 sep 2007 kl. 19:56
Längre ner i inläggen hade jag en fråga om jag hittat Guldtofsskivling (Gyllenskivling) Phaeolepiota aurea och fick det bekräftat av Klas J. Jag har bara sett den en gång tidigare för ca 25 år sedan. Det är inte en svamp man kan missa! Den är mycket vacker och både luktar och ser väldigt ätlig ut! Men kan visst innehålla blåsyra, står det i min svampbok. Hur vanlig/ovanlig är den? Har någon provsmakat eller finns det någa nya rön om svampen?
Undrar Annika
i mina trakter är den inte spec.vanlig, har sett en jättering minst 300 frk, på skogskyrkogården i sthlm, Parkeringsplatsen vid Kolumbus grav, nere i en svacka, jag har provätit den men gillade inte smaken direkt, Karl Soop känd Spindelskivlingsmänniska tycker att den är jättegod
Min man får ont i magen av ALL sort svamp, utom köpta Champinjoner. Jag har smugit ner olika sorter i hans mat vid ett otal tillfällen och han fejkar inte….(Inga giftiga!) Efter en härlig måltid med panerade Stoltfjällskivlingshattar satt han i plågor en hel natt. Nu har jag slutat testa…
jag har ä‘tit gyllenskivling vid ett par-tre tillfällen och först efter senaste gången i år kände jag att det reagerade konstigt i magen.
inte så väldigt ont, men en konstig sur känsla som dröjer kvar ett par dagar efter måltiden.
hittade massor av dessa svampar härom veckan men tar det lugnt med dem numera.
Jag vet att jag tål ett par stycken i en grönsakswok, men när jag skar ned flera stora ex. i en svampblandning och stekte upp, förtärde till middagen med vin till, så kom den sura reaktionen efter ca ett halvt dygn.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.