Njaae, det där ser mer ut som honungsskivling, tycker jag.
Problemet är att det är svårt att beskriva vad som leder mig i den riktningen, men bl.a. ser foten nedan ringen lite ljus ut och foten ser ut att vara lite för tjock i förhållande till hatten för att vara föränderlig tofsskivling.
Kapa av foten i höjden med lamellerna, lägg svamphatten på en vit papper(med skivorna nedåt)Täck med en skål och låta stå halva dag.Ner du sen tar bort skålen och lufter hatten ser du avtrycket som bildades av sporerna.
Det är färgen på avtrycket som du ska tala för oss.OBS! om du har en svamp som har ljusa lameller lägg hatten på svart papper.Svampen ska inte vara för ung ,då har sporerna inte bildats ännu.
Brittis som tur är skall du inte köra i morgon, Jag testade en konstig svamp för 30 år sedan och det gör jag inte om, så skit i svamp som du inte är säker på den, det är inte säkert att man kan lita på foton och sporprover med “gladpack” då ska man nog bo i Holland. Om man nu har en massa papper hemma för att göra prover, så föreslå att man har lite svarta pappaer åxå så dela svampen eller lägg svampen på “halva havla” fattar ni eller. Vi vanliga amatörer har jätte kul med denna sidan och vi har nytta av den men “SNÄLLA EXPERTER”! avråd hellre än säg kanske kanske eller det är nog den och den. Jag har bara varit här några veckor nu men ser hela tiden att folk där ute är berädda att äta vad som helst bara det är svamp OCH SVAMP är LIVSFARLIGT defenitivt inget att “Tja kanske det är ok!!)” för fel svamp och man kan beställa mögelsvamp eller något annat äkligt till träfracken!!!!
Om inte Brittis hade presenterat alldeles ypperliga bilder - rena skolexemplet - av föränderlig tofsskivling, hade inte jag heller ansett att hon kunde prova dem.
Visst är det bra med en påminnelse ibland att svamp kan vara farligt, men du behöver inte vara orolig för hennes skull, några “holländska” svampar rekommenderas inte här..
Jag var iaf hundra procent säker på min föränderlga tofsskivling, efter ha gjort allt möjligt o googlat runt. Är mana inte det på sin svamp ska man kasta svampen!
Iaf knaperstekte jag den, o skulle bara provsmaka en för att ha dem tills imorgon, men tjii, det var ett gott kvällssnacks… kul att lära sig nya och goda svampar.
Tack nu kan jag sova lungt, utan biefekter. ZZZZZZ. Nej jag syftade inte så mycket på Brittis, mer på oss utstuderade amatörer som är på denna sidan och hängersom några andra ” häng a svamp” (?!)” Oj jag vet inte vad som hände. Nu har jag fått hugg från flera håll, jag vet inte vad jag skall tro, det är många som frågar (jag själv åxå)
som “allvarligt” inte vet vad det är som vi plockat och som.,. ! skit samma ni vet vad jag menar, vi handskas med levande varelser som är mycket oberäknerliga, svampar som människor.!! Eller hur. Och om jag nu har burigt mig dumt åt så ber jag alla som jag har trampat på tårna eller så ödmjukast om ursäkt. MVH. Janne “JAS” SVensson”
Det är OK, “JAS”. Jag är väl medveten om att det finns folk därute som stoppar i sig vad som helst i svampväg.
Om det kan vara till någon tröst, så tror jag att de som är såpass intresserade av svamparna att de går svampkurser, går på svamputställningar och t.o.m. hittar hit till SvampGuiden, inte tillhör den verkliga riskgruppen när det gäller svampförgiftningar.
OK Irene* Kanske skulle det vara på sin plats med katagorisering av de frågande (1) (2) (3) Ja du förstår, själj tillhör jag (1) och jag har rekomenderat denna sidan till mina amatör polare (1) så vad gör vi då? (Och så säger jag som Klas Förlåt mina savfel) (“Tjaffsar jag eller”)Med varma svapisar från jas)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.