Jag skulle bli tacksam för lite hjälp med tips om var man kan hitta svamp i Stockholmstrakten. Jag har varit ute i skog och mark åtminstone 5 dar i veckan den senaste månaden och jag har aldrig varit med om en så dålig svamptillgång under september månad någonsin tidigare!
Jag var en vecka i Småland på mykologiveckan och där fanns det svamp. Jag har varit och inventerat i Uppsalatrakten och Norrtälje, där är det väldigt ont om svamp men det finns här och där. I Stockholms omgivningar är det näst intill spöklikt tomt på svamp! Skogarna kring Huddinge, Tullinge och Lida friluftsgård ekar tomma.
Jag har senaste veckorna deltagit i hemliga möten med andra svampinformatörer för att byta till mig svampar så att det ska räcka till utställningar och kurser.
Jag har ställt in flera planerade svampexkursioner tidigare i höst men jag hade hoppats att svamparna skulle ha kommit igång efter de senaste två veckornas tidvis intensiva regn. Har nu ett par exkursioner planerade till tis och ons i nästa vecka och jag har rekat och rekat men knappt funnit nån svamp alls. Nu undrar jag: Hur långt västerut eller söderut behöver jag åka för att finna matsvamp? Hur ser det ut i Sörmland? Någon som vet får gärna skriva och berätta. Det går också att kontakta mig direkt via mejl: micke@svampguiden.com.
All hjälp tas tacksamt emot!
Jag har varit i Tyresta varenda torsdag sedan slutet av juli, men först igår hittade jag LITE.
Garanterat inte en enda trattknatarell har vista sig. Jag har besökt flera ställen där jag vet att jag förra hösten, ända till 18 januari!, plockade hur mycket som helst. Inte en enda nu.
Massor av citronslemskivling och rökslöjskivling, men i övrigt bara små hättor, enstaka röd flugsvamp, enstaka små soppar, kanske örsopp, men inte en enda kremla eller riska.
Dit är det ingen idé att du åker.
men se nedan under “Lycka!”. Det är på G…
Den 13/10 kl 11,00 kan den som vill följa med mej ut på svamptramp, det är Södertälje kommun som bjuder, temat är inte MATSVAMP utan svamp i allmänhet och vad svamp är, jag gissar att det nog inte finns så mycket marksvamp så det blir antagligen mest Tickor (och annat skräp) som vi tittar på.
Samlingen är vid Mälarbadet N.om Södertälje på Sthlmssidan
Har också svårt att förstå varför det har varit så tomt i år, för det har regnat (småskvättar) ganska regelbundet, inte varit extremt hett/torrt och vi har till och med fått ett par rotblötor ( 20 mm) räknat sedan början på augusti.
Kan det vara för att sommaren har varit rätt sval?
Har inte varit ute sedan i tisdags, men då var det tomt i skogen i Upplands Väsby: varken matsvamp eller annan svamp och heller ej gamla exemplar. Hjortflugor var det däremot gott om - usch! - så det blev en ganska kort tur.
Har varit en helt död svamphöst här i Roslagen. Men idag när jag gick ut så hittade jag massor av min favoritsvamp KARL JOHAN! Plockade ihop 7 fina exemplar på bara 15 minuter. Det fanns även andra soppar och gott om röd flugsvamp. Så mitt tips är Norrtälje med omnejd.
Hej Michael!
Det här är tyvärr inte någon uppmuntrade rapport. Efter en flera timmar lång skogspromenad till mina vanligen så säkra svampsatällen i Vallentuna blev resultatet synnerligen magert. Inte en kantarell, trumpet (båda sorterna)eller ens en enda liten trattkantarell!! Har aldrig hänt mig vid denna årstid. Av vaxskivlingar bara den grå. Däremot hittade jag c:a 10 fina Stensoppar. Det finns gott om röd flugsvamp, stubbsvamp här och där liksom vit tuvskivling. Litet mjölskivling och sparsamt med smörsopp och nästan inga kremlor alls. Litet oidentifierade hättor.. Ja, det var väl allt. Det är för sorgligt. Ring om Du vill veta mer!
Var på en kortare runda i dag och hittade litet av varje - se under rapporter. MEN det finns fortfarande inga trattkantareller eller trumpetsvamp…
På utvägen såg jag från bilen en samling helt fantastiska fjällskivlingar varav många i knopp. Härligt tänkte jag - dom tar jag på hemvägen. Tyvärr visade det sig alla vara rodnande fjällskivling.
Jodå, var ute med en grupp idag. Det fick bli Nackareservatet, runt Hellasgården, Tenntorp. Fann en hel del svamp: Ett tiotal karljohan i fint skick och fler på gång, grynsopp, smörsopp, brunsopp, fjällig bläcksvamp, rökslöjskivling, föränderlig tofsskivling, streckmusseron, jordmusseron, blåmusseron, en stolt fjällskivling samt en handfull tallblodriskor. Stort tack Kjell J för tipset per telefon!
Det fanns mycket mer svamp i Tenntorp, Nackareservatet jämfört med mina favoritskogar i Botkyrka.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.