Hej!
Visst är det intressant med lavar cirka 13 500 arter känner man till drygt 2000 av dem finns i Sverige.
Svampen i laven utgör huvuddelen av lavbålen,den hör i de allra flesta fall till gruppen sporsäckssvampar bara i enstaka fall basidiesvamparna.
Vissa enkla lavar kan ha svampen jämnt blandade genom hela bålen.
Det är i huvudsak svampkomponenten som avgör vilken lav det är.
Algen har endast i undantagsfall någon inverkan på lavens form och växtsätt.
Nu när det har varit så dåligt med svamp har jag börjat att titta på lavar de finns ju året om, mycket vackra i olika färger och former.
Bra bok med fotobilder är Roland Moberg, Ingmar Holmåsens bok Lavar en fälthandbok.
Liksom i Boken Svampar finns det kartor på var laven växer!
här är ja igen “gurkan”. När ja och fruggan vandrar runt i parken så kan man ju se massa svampar som ligger nertrampade på marken. då kan man frågasig varför skulle någon männsika förstöra en sån vacker växt!
mvh: er fina Faraz\gurkan och fruggan. ne men nu ska ja ta ett kopp kaffe och mysa me fruggan
Det skulle det kunna vara. Den ska vara grå, då den saknar usninsyra. Lite svårt att avgöra, när en lav är fuktig och algfärgen bryter igenom, men den verkar inte ha den gulgröna färgen. Cladonia pleurota och C. coccifera har en gulgrön ton pga förekomsten av just usninsyra.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.